ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти: Нездравословната провегетарианска диета увеличава риска от смъртност с 53% | ||||||
| ||||||
Публикувано в The Journal of Nutrition, Health, and Aging, изследването анализира въздействието на различни вегетариански диети върху смъртността, като се фокусира по-специално върху разликите между здравословните и нездравословните вегетариански модели на хранене. Използвайки данни от Европейското проучване на очите (EUREYE), изследователите проучвали хранителните навици на 597 участници на възраст 65 и повече години в Аликанте, Испания. В продължение на 12 години хранителните навици са наблюдавани чрез въпросници за честотата на хранене, а данните за смъртността са събрани от държавните регистри. Хранителните режими на участниците са категоризирани в три типа: здравословно провегетарианско хранене (hPVG), нездравословно провегетарианско хранене (uPVG) и общо провегетарианско хранене (gPVG). Тези категории се основават на рамки, създадени от "A. Satija“ през 2016 г. и "M.A. Martínez-González“ през 2014 г. Констатациите показали, че при хората с умерено придържане към здравословната провегетарианска диета рискът от смъртност поради всички причини е с 41% по-нисък, а заради сърдечносъдови болести е с 53% по-малък Обратно, при участниците, които стриктно са спазвали нездравословна провегетарианска диета, рискът от смъртност поради всички причини се е увеличил с 53%, а заради сърдечносъдови заболявания - повече от два пъти. Интересно е, че придържането към обща провегетарианска диета не е показало значително въздействие върху смъртността от всички причини или специфични заболявания. Освен това проучването не открило никаква връзка между вегетарианската диета и риска от смърт от рак - резултат, който съответства на резултатите от други изследвания, но изисква допълнителна работа поради сложността на развитието на рака. Разбиране за диетите Експерти, които не са участвали в проучването, предоставиха информация за това какво представлява здравословната и нездравословната вегетарианска диета. Според д-р Менка Гупта от NutraNourish, здравословната вегетарианска диета включва богати на хранителни вещества растителни храни, като зелени зеленчуци, плодове, тофу, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и здравословни масла, като зехтин и кокосово масло, като същевременно се избягват преработените храни и нездравословните мазнини. Едно идеално хранене може да се състои от киноа или кафяв ориз с различни зеленчуци, тофу или леща и дресинг от зехтин. Обратно, нездравословната провегетарианска диета често съдържа голямо количество преработени храни на растителна основа, рафинирани зърнени храни, захари и нездравословни мазнини. Типични примери са вегетариански бургери с пържени картофи и газирани напитки или закуска от бял тост с преработено сладко и пържени картофи, пише zdrave.to. Д-р Джулия Р. Бланк от здравния център "Провидънс Сейнт Джон“ подчертава, че методите на обработка и готвене допринасят значително за въздействието на диетата върху здравето. Пържените храни и плодовите сокове например, могат да бъдат вредни съответно поради нездравословните мазнини и високото съдържание на захар, без фибри. Такива храни не само насърчават възпаленията, но и увеличават рисковете от диабет и сърдечносъдови заболявания. "Общата“ провегетарианска диета Общата провегетарианска диета, както е описана в проучването, включва както растителни, така и някои животински храни, като системата за оценяване е в полза на растителните продукти. Този тип диета обикновено включва сандвич с пилешко месо, придружен от салата, което представлява по-преходен подход към вегетарианството. Д-р Бланк разглежда тази диета като отразяваща реалните хранителни навици и вярва, че тя има отношение към това как хората действително управляват своите хранителни предпочитания с течение на времето. Тя също така посочва, че макар в проучването да не са наблюдавани преки връзки между вегетарианския хранителен режим и рака, дългосрочният характер на развитието на карциномите и други фактори, като например замърсители на околната среда, биха могли да играят роля за бъдещите здравни резултати. Това проучване подчертава значението на качеството на храната в рамките на вегетарианското хранене, като показва как здравословният избор може значително да намали рисковете от смъртност, а нездравословният да ги влоши. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Огнена стихия на "Струма": Автомобил пламна на магистралата
14:57 / 09.11.2024
Протест срещу безводието затваря пътя за Рилски манастир
08:20 / 08.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: