Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти: Проблемът с управлението на енергийната система се задълбочава, вече е финансов
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:00 / 26.06.2024Коментари (0)779
©
Все по-трудното управление на енергийната система физически вече се пренася и във финансовата сфера. Рекордни цени на тока за балансиране видяхме през два дни на май - над 6300 лева за мегаватчас. КЕВР се самосезира и търси решение след като именно методика на комисията от май го допусна. Междувременно производителите на ток от фотоволтаици започват протести днес. Защо се стигна до тях и съществува ли опасност за поскъпване на тока вижте.

Високите цени за балансиране на системата се определят от нова методика приета от Комисията за енергийно и водно регулиране от 1 май. Оттогава небалансите са поскъпнали 15 пъти, което е непосилно за търговци и производители на ток.

"Сега проблема е при веи производителите, но след месец два ще се прехвърли към потребителите, а оттам в инфлацията в икономиката", каза Чавдар Дойчинов, представител на Асоциацията на търговците на електроенергия в България.

Всеки производител и търговец си прави прогноза за потреблението и производството когато тя се размине с реалните количества ток се получават дисбаланси - излишък на енергия и недостиг. Цените им са много високи, за да се гарантира по-точно планиране.

"Новата методика беше приета защото бяха отменени пределните цени със закона за енергетиката, оттам нататък в конкретния случай за май месец, високите цени са концентрирани в два дни, което показва всъщност че не става въпрос за системен проблем за прогнозиране от страна на търговците", обясни Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

През май в два дни се получат толкова сериозни дисбаланси, че цената на тока достига до над 6300 лева за мегеватчас за недостиг.

"Ако само два дни могат да доведат до такава финансова тежест за много търговци, то представете си наистина ако проблемът стане системен, а той рано или късно ще се превърне в такъв, защото имаме голям ръст на веи мощностите", обясни Стайков.

Цените за балансираща енергия станаха неконтролируеми, те се превърнаха в цени, които могат да откажат даден бизнес въобще да инвестира и да прави бизнес в България.

Според енергийният министър е нужно време, за да се балансира системата.

"Аз действително съм спокоен и адмирирам това, което комисията за енергийно и водно регулиране представи като предварителна информация, че тази седмица ще намерят справедливо решение", каза служебният енергиен министър Владимир Малинов.

От Електроенергийният системен оператор отговориха на въпроси на БНТ в писмен вид. В тях се казва, че новата методика е пресекла порочната практика, при която доставчиците на балансиращи услуги са предлагали цени на тока под реалната стойност, което е довело до загуби за държавната фирма. От компанията виждат решение на проблема след влизането в общия балансиран пазар на европейския съюз. Признат че работят и за подобряване на отчитането на цените за балансиране в реално време.

"Имаме комплексен проблем с балансиращия пазар, това остана последният пазар, който прилича на черна кутия, защото останалите са вече доста по-прозрачни, търговията на борсата, там сте наясно какви са правилата съответно ако има отклонение от тях има санкции. Докато при балансиращия пазар все още няма данни в реално време, нямаме окончателни данни след края на търговския ден", обясни Калоян Стайков.

Според новата методика няма нито долна нито горна граница на цените и те трябва да се определят изцяло на пазарен принцип. Според търговците обаче, той се оказва неработещ.

"Участниците на балансиращия пазар са много малко, няма конкуренция, редно е регулаторът да се намеси", каза Чавдар Дойчинов.

Едно от решенията, което търговците предлагат е във фонда за гарантиране на енергийната система да се отделя вноска, която при натрупване да се използва за изграждане на балансиращи мощности, които могат бързо да се включат при недостиг или излишък на ток. В момента много слънчеви мощности правят енергийната система трудна за управление и дори облак може да промени ситуацията, тъй като от фотоволтаиците идва над половината ток у нас.

"Навсякъде се нароиха такива централи, системният оператор реално не вижда тези малки централи, но те като са много на едно място ги разбира когато изведнъж честотата и напрежението в системата се променят заради преминаване на облачна структура", обясни още търговецът на ток.

От КЕВР коментираха, че до края на месеца ще са готови с по-справедливото разпределение на получилите се високи приходи заради екстремните цени през май.

"Аз виждам че има един действащ нормативен акт, който следва да бъде прилаган и изпълняван и нека да му дадем достатъчно време на негов живот, за да видим дали потенциално има някакви недостатъци. Едва тогава да предприемаме действия за неговото адаптиране или изменение", коментира министърът на енергетиката.

Според енергийните експерти обаче регулаторът закъснява с взимането на мерки и не трябва да се чака усложняване на ситуацията.

"КЕВР не само че не прие съответния механизъм за преразпределение на съответните печалби или загуби, но официалната позиция на регулатора беше, че ще изчакаме няколко месеца, за да видим как работи методиката, пазарните участници да свикнат с нея и тогава всичко ще си дойде на мястото, но това не се случва", каза Калоян Стайков.

Все още няма данни за подобни екстремни дисбаланси през юни, но не е изключено да има такива, прогнозират специалисти.

Още по темата: общо новини по темата: 111
28.06.2024 »
27.06.2024 »
18.06.2024 »
17.06.2024 »
12.06.2024 »
11.06.2024 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
Рокади в ДПС
Празник на черешата в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: