Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ендокринолог: Не трябва да пиете тези напитки, ако имате преддиабет
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:51 / 03.06.2024Коментари (0)933
©
Повече от един на всеки трима души имат преддиабет - здравословно състояние, което повишава риска от диабет и други заболявания. Преддиабетът означава, че нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните, но не достатъчно високи, за да се постави медицинска диагноза диабет тип 2. Преддиабетът е опасен, тъй като увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и ранна смърт. Но ето и добрата новина: той е напълно обратим чрез промени в диетата и начина на живот. 

Имайки предвид това, ендокринолог споделя какво могат да направят хората с преддиабет, за да обърнат здравословното си състояние, както и кой е единственият навик, който трябва да избягват напълно. Навикът, който хората с преддиабет никога не трябва да правят Д-р Андрю Тимъти Крафтсън, д.м., ендокринолог и клиничен доцент в отдела по метаболизъм, ендокринология и диабет в Мичиганския университет, казва, че ако сте диагностицирани с преддиабет, има един навик, който трябва да избягвате изцяло: консумацията на подсладени с въглехидрати напитки. 

Подсладените с въглехидрати напитки включват сода, подсладени със захар кафе напитки, плодов пунш, лимонада и много енергийни и спортни напитки. Подобни напитки са подсладени със захар, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, концентрати от плодови сокове и други подсладители и са най-големият източник на добавена захар по света. Редовната консумация на този тип напитки увеличава риска от развитие на преддиабет при възрастните на средна възраст - и със сигурност не помага да обърнете здравословното състояние, ако вече го имате. 

В допълнение към увеличаването на риска от преддиабет, научните изследвания показват, че редовната консумация на подсладени със захар напитки е свързана и със затлъстяването, което не е изненадващо, като се има предвид, че хората със затлъстяване са по-склонни да бъдат диагностицирани с преддиабет или диабет, отколкото хората, които нямат затлъстяване. 

"За повечето хора с преддиабет скромното намаляване на теглото може да бъде полезно. Научни изследвания, като например Програмата за превенция на диабета, показаха, че дори 5 до 7% загуба на тегло може да намали риска от развитие на диабет с почти 60%", казва за това д-р Крафтсън. 

Други полезни съвети за преодоляване на преддиабета Тъй като дори скромната загуба на тегло може да има голямо значение за хората с преддиабет, е полезно да се въведат навици, които подпомагат тази цел. Д-р Крафтсън казва, че един от начините да се постигне това е да се консумират по-малко прости въглехидрати, което включва храни като бял хляб, сладкиши и тестени изделия. 

"Въглехидратите трябва да бъдат умерени, а сложните въглехидрати са за предпочитане пред простите или високо преработените въглехидрати“, обяснява д-р Крафтсън. 

Когато става въпрос за консумация на въглехидрати, д-р Крафтсън предлага да се изберат такива, които са с нисък гликемичен ефект, като повечето плодове и зеленчуци, боб, ядки, нискомаслени млечни продукти, кафяв ориз, овесени ядки и пълнозърнест хляб. Освен това д-р Крафтсън казва, че е важно да се отдаде приоритет на физическите упражнения, които помагат за подобряване на нивата на глюкозата и инсулиновата чувствителност. 

Според Американската медицинска асоциация високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) могат да бъдат особено полезни за контролиране на нивата на глюкозата, а също така помагат за здравословното отслабване. Ако имате преддиабет, се препоръчва да правите упражнения в продължение на 30 минути три до пет дни в седмицата. Според д-р Крафтсън е важно хората с преддиабет да се образоват как да управляват здравословното си състояние. Диагностицирането на преддиабет може да се окаже съкрушително, но има много безплатни ресурси, които могат да предоставят съвети за управление и дори обръщане на здравословното състояние. Д-р Крафтсън казва да не се притеснявате да попитате вашия лекар за ресурси. 

Преддиабетът е обратим, така че не позволявайте на диагнозата да ви обезкуражи да поемете отговорност за здравето си. Като дадете приоритет на здравословното хранене, сведете до минимум подсладените със захар напитки и спортувате редовно, ще сте на път да имате преддиабет в прозореца за обратно виждане. Това, че е вашето настояще, не означава, че трябва да бъде и вашето бъдеще. Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист, пише аctualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ЕВРО 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: