Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Енергото ни лъже за кражбите на ток
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:27 / 12.04.2010Коментари (0)309
©
Енергото преувеличава за размера на кражбите на ток и загубите по мрежата, за да вдига цените. Това разкри пред "Стандарт" председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН обявяват много по-високи загуби на електроенергия по трасето от реалните и така печелят допълнително милиони. Според докладите на трите електроразпределителни дружества годишните им загуби надхвърлят 20%, но всъщност те са доста по-малко, смята Семерджиев. По света признатите загуби на такива предприятия се движат между 6 и 8%, каза шефът на федерацията на потребителите Павел Кърлев. Според него е недопустимо нас да ни премятат с 3-4 пъти по-високи цени и това да се признава от държавата.

И Семерджиев, и Кърлев са на мнение, че намаляването на признатите загуби е един от механизмите за намаляването на цената на тока за потребителите от 1 юли.

Друг вариант за поевтиняване на ел.енергията е промяна в ценообразуването. Навсякъде по света и във всички сфери на икономиката компаниите първо правят инвестиции и след това търсят възвръщаемост на вложените средства. У нас обаче на ЕРП-тата се признават т.нар. намерения за инвестиции, които предварително се калкулират в цената на тока за бита. Така всяка година ни вдигат цената на тока, за да направят някакви инвестиции, да вземат предварително парите за тях, а после е под голям въпрос дали ги правят и дали са в заявения размер, възмущава се Кърлев.

Друг проблем с цената на тока е гарантираната печалба на ЕРП-тата. В приватизационните договори с ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН е записано, че те могат да очакват възвръщаемост на инвестицията от 16% за първите три години, а след това - 12%. Гарантираната печалба ще остане на тези нива поне до средата на 2012 г., защото в момента се намираме в 3-годишен регулаторен период, който приключва тогава, обясни пред "Стандарт" зам.-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев. Според Павел Кърлев точно там има възможност за намаляване до нормални граници от няколко процента, което автоматично ще свали цените на тока. Кирчев обаче не изключва в приватизационните договори тази цифра да е записана и до 2018 г. Това връзва ръцете на регулатора да намали оттам цената на тока преди това.

Източник: StandartNews






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: