Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евробарометър: 56% от българите са притеснени от нарастващите цени и разходите за живот
Автор: Десислава Томева 12:15 / 03.10.2024Коментари (0)204
©
Европейският парламент публикува днес ново проучване на Евробарометър, в което се разглежда поведението на гражданите на ЕС при гласуването на европейските избори и основните им приоритети.

Нарастващите цени и разходите за живот (42%) и икономическата ситуация (41%) са основните теми, които са мотивирали европейските граждани да гласуват на европейски избори през юни тази година. Една трета от гласоподавателите (34%) заявяват, че международната ситуация е била тема, която ги е насърчила да гласуват, като подобен дял споменава като причина защитата на демокрацията и върховенството на закона (32%). Българските респонденти също са посочили нарастващите цени и разходите за живот (56%) и икономическата ситуация (53%) като основни теми, които са ги мотивирали да гласуват на европейските избори. Темата за социалната закрила, благосъстоянието и достъпа до здравеопазване (41%, при 24% средно за ЕС) е посочена на трето място по важност като мотивиращ фактор от българските гласоподаватели, следвана от темата за международната ситуация (35%) и за защитата на демокрацията и върховенството на закона (24% с 8 процентни пункта по-ниско от средното за ЕС). Респондентите, които не са гласували, също споделят, че разходите за живот (46%) и икономическата ситуация (36%) биха могли да ги мотивират да участват в изборите. Подобни са резултатите в България където гражданите, които не са гласували посочват разходите за живот (40%) и икономическата ситуация (38%) като водещи теми, които биха ги мотивирали да гласуват на европейските избори.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, коментирайки резултатите от проучването, заяви: "През юни хората в Европа показаха, че гласът им има значение, като видяхме най-високата избирателна активност на изборите за Европейски парламент от 30 години насам. Гражданите ни дадоха мандат, за да действаме, да предоставяме отговори и решения и да работим за подобряването на различни аспекти от ежедневието им. Ние ще изпълним дадените обещания и цели. През следващите седмици Европейският парламент ще подложи на щателна проверка избора на новата Европейска комисия, за да гарантира, че тя ще разгледа въпросите, които са приоритет за хората: разходите за живот, състоянието на нашата икономика, демокрацията, върховенството на закона, миграцията и сигурността. Европейският парламент ще продължи да работи за това гласовете на хората в ЕС да се зачитат.“

Висока подкрепа за ЕС и доверие в парламентарната демокрация

Подкрепата за ЕС остава висока въпреки икономическите проблеми. Резултатите от проучването показват, че гражданите са оптимистично настроени за бъдещето на ЕС (65%) и че продължават да имат положително отношение към Съюза (48%), като само 16% заявяват, че имат негативно отношение. Българските респонденти също споделят оптимистични нагласи за бъдещето на ЕС (60%), като резултатите относно положителна (51%) и негативна (19%) представа за ЕС леко надвишават средните за Съюза. Членството в ЕС също се възприема положително от европейските граждани. Седем от всеки десет европейци (70%) смятат, че страната им се е възползвала от членството си в ЕС — ниво, което остава постоянно през последните години. Националните резултати по този показател сочат, че 53% от българските респонденти са съгласни, че членството в ЕС има полза за страната им, като това е най-ниският резултат в ЕС, следван от Австрия (58%), Франция (58%), Италия (63%) и Чехия (63). Проучването показва четири основни фактора защо членството в ЕС се счита за ползотворно: засилено сътрудничество между държавите членки (36%), защита на мира и укрепване на сигурността (32%), приносът на ЕС за икономическия растеж (28%) и създаването на нови възможности за работа (24%). Делът на българските граждани, които посочват създаването на нови възможности за работа (47%) като водеща причина, поради която членството в ЕС се счита за полезно, е значително по-висок от средния за ЕС (24%), като по този показател страната попада в една група с Хърватия (51%), Словакия (44%), Унгария (40%) и Литва (40%). Следващите по важност фактори за българските респонденти са засиленото сътрудничество между държавите членки (28%), защита на мира и укрепването на сигурността (26%) и подобряване на стандарта на живот (21%) и приносът на ЕС за икономическия растеж е по-малко изявена причина (20%).

Доверието в европейската парламентарна демокрация е особено високо в началото на десетия парламентарен мандат на ЕП: 42% от гражданите имат положителна представа за Европейския парламент — най-високият регистриран досега резултат за този показател. Нагласите в България са над средните за ЕС, като 48% от респондентите имат положителна представа за Европейския парламент.

Европейците потвърдиха подкрепата си за демокрацията в ЕС по време на изборите за Европейски парламент през миналия юни. Избирателната активност от 50,74% е най-високата за последните 30 години, и подобна на тази от европейските избори през 2019 г. Тя се е увеличила в 16 от 27 държави в сравнение с европейските избори през 2019 г. Това че гласуването има значение, се потвърждава и от 56% от гражданите, които са съгласни, че гласът им има значение в ЕС — увеличение от 8 процентни пункта в сравнение с февруари/март 2024 г. (48%). Сравнително по-нисък е делът на българите, които смятат, че гласът им има значение в ЕС (42%), като избирателната активност в страната е значително по-ниска от средната за ЕС (33,78%), с един процентен пункт по-висока от предходните избори през 2019 (32,64%).

Анализът на това проучване на общественото мнение показва също така, че гласуването на европейските избори се превръща в навик за много граждани. На въпроса защо гласуват, 46% от гласоподавателите заявяват, че винаги го правят, 42% - че това е техен дълг като граждани, а 20% споделят, че искат да подкрепят политическата партия, чиито политически възгледи са близки до техните. Сред българските анкетирани, 39% споделят, че винаги гласуват, 38% заявяват, че да гласуват е техен граждански дълг, а 26% гласуват, за да подкрепят политическата партия или кандидат с подобни възгледи. Решението на гласоподавателите за кого да гласуват на изборите за Европейски парламент през 2024 г. се е основавало главно на това колко близки са били предложенията на партиите до техните идеи и ценности. Предложенията на дадена партия как ще се справи с определени европейски въпроси са най-честата причина да бъдат избрани по време на изборите, посочват 47% от гласоподавателите (+4 процентни пункта в сравнение с 2019 г.). Българските гласоподаватели са гласували основно за партията, за която гласуват обикновено (51%), докато влиянието на това, предложенията на партиите по национални въпроси (43%) и по европейски въпроси (40%) да бъдат сходни с техните виждания и ценности, остава на по-заден план.

Резултатите от проучването могат да бъдат намерени тук.

Контекст

Проучването на Евробарометър на Европейския парламент след европейските избори беше проведено от социологическа агенция Verian между 13 юни и 8 юли 2024 г., като 26.349 граждани от всички 27 държави членки на ЕС взеха участие. Проучването бе проведено под формата на интервюта лице в лице, допълнени с видео интервютата (CAVI) в Чехия, Дания, Финландия и Малта. Средните данни за ЕС са претеглени според броя на населението във всяка държава членка. В допълнение към процедурата за претегляне, основаваща се на социално-демографски променливи (претегляне след стратификация по пол и възраст, регион и урбанизация), резултатите по всички въпроси, свързани с изборите за Европейски парламент, са претеглени според действителната национална избирателна активност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Зима 2024/2025 г.
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: