Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутатът Мария Неделчева и докладчикът за Шенген Карлос Коельо инспектираха техническата обезпеченост на границите на България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:20 / 25.02.2011Коментари (0)222
© Blagoevgrad24.bg
В рамките на два дни представителите на Европейския парламент посетиха редица гранични контролно-пропускателни пунктове, за да се запознаят с изпълнението на препоръките за покриване на критериите по Шенген.

Карлос Коельо, член на Европейския парламент от ЕНП и докладчик за готовността на страната ни за приемане в Шенгенското пространство, даде категорично положителна оценка за състоянието на българо-турската граница. Той се запозна с работата на ГКПП - Капитан Андреево заедно с  българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Mария Неделчева, Йоан Енчо, докладчик "в сянка" по разширяването на Шенгенското пространство в ЕП от Партията на европейските социалисти, Руи Педро Оливейра, съветник на г-н Коельо и заместник-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев.

Визитата им започна с работните места за контрол на първа линия на граничния пункт. След това бяха разгледани оборудването за проверка на документи на втора линия, системата за издаване на визи с биометрични данни, лабораторията за откриване на фалшиви документи, техниката за полицейска регистрация, системата "РАЛЕН" за локализиране на укрити хора в товарни автомобили. Гостите на ГКПП-Капитан Андреево видяха още мобилна лаборатория за проверка на документи във вътрешността на граничната зона, мобилна термовизионна система за денонощно наблюдение "Терма 06". Те се срещнаха и с представители от фокусната точка на ФРОНТЕКС - двама гранични полицаи от Австрия и Естония, които работят в момента на пункта с българските си колеги. Беше демонстрирано и как служителите на Гранична полиция работят на една линия съвместно с агенция "Митници".

Пред журналисти Карлос Коельо сподели, че е изключително доволен от предприетите мерки за контрол на българо-турската граница, оценява високо компетентността на служителите, качеството на оборудването и политическата воля за успешност.

С представянето на дейността на Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас приключи обиколката на евродепутатите, водени от докладчика за готовността на България за Шенген.  Карлос Коельо заяви, че е впечатлен от качеството и равнището на граничния контрол, осъществяван от България на всичките й граници. "Видях, че се ползват най- съвременни технологии, усетих добрата подготовка на служителите. Затова съм сигурен, че когато България влезе в Шенген, всички ще се чувстваме в безопасност.", заяви Карлос Коельо.

Приемането на България в Шенген не е привилегия, а отговорност, категорична беше от своя страна Мария Неделчева и допълни:
"България ще изпълни задълженията, които е поела и ще отговори на техническите критерии в нужните срокове. Затова е и тази визита - с моя колега Карлос Коельо на място в отделните центрове и по отделните европейски забележки да констатираме какво е направила България. И когато наистина влезем в Шенген, да е по достоен начин, а не като подаяние. Това е и целта ни. А именно, да покажем на партньорите, че изпълняваме техническите критерии. Но и да не допуснем смесване на тези критерии с друг тип дебати, които никога не са били валидни за останалите евространи."

Евродепутатите имаха среща и с министър Цветан Цветанов преди отпътуването му за Брюксел. Те се запознаха с техническата готовност за работа с ШИС, функционирането на бюрото СИРЕНЕ и  Националния координационен център за интегрирано управление на границите в ГД "Гранична полиция".
Обиколката на делегацията включваше и посещение в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Любимец.

 

 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: