Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутатът Мария Неделчева участва в международна конференция за Дунавската стратегия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:45 / 12.05.2010Коментари (0)230
©
На 10 май в Русе се откри 4-та международна конференция между страните, участвали в разработването на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Домакин на двудневния форум от българска страна беше Русе, а от румънска-Гюргево.

Официални гости в първия ден бяха министър-председателят Бойко Борисов, Европейският комисар по регионална политика Йоханес Хан, министърът на МРРБ Росен Плевнелиев. Те подчертаха важността на българския принос за подготовката на стратегията.

Река Дунав е символ на интегрирана Европа и голямото разнообразие в региона е истинско предизвикателство за страните участници. Внедряването на европейските ценности и стандарт на живот във всички страни в региона на река Дунав изисква координиран подход. Ето защо, тази конференция, по време на която участници от всичките 14 страни обсъждаха заедно решения, е още една стъпка напред към крайната цел.

Срещата се концентрира върху въпросите, свързани с управлението в Стратегията и неговото прилагане след 2011-та година, когато се очаква тя да бъде окончателно одобрена.

Всеки участник имаше избор да се включи в едно от трите тематични ателиета:

1. Прилагане на Дунавската стратегия-макрорегионални механизми и структури за приложение и мониторинг;

2. Мобилизация на ресурси за приложение на Дунавската стратегия, нейните инициативи и проекти, включващи приноса на политиката на сближаване към Стратегията;

3. Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество за бъдещото развитие  и интеграция на Дунавския макрорегион

Евродепутатът Мария Неделчева, български координатор в ЕНП по Дунавската стратегия участва във втория раздел, в който участваха и Колин Волф от Генерална дирекция на ЕК, Хюъри Рут от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони", Милена Месори-Директор на офиса на Европейската инвестиционна банка в Букурещ, Кирил Гератиев-Генерален директор МРРБ, Терез Собиески от Дирекция „Разширяване" на ЕК, а модератор беше Жан-Мари Селер от Главна Дирекция „Регионална политика" на ЕК.

В тази опорна точка на конференцията се обърна внимание на начините, по които биха могли да се финансират проектите. Все още има много въпросителни, защото едно от изискванията, които постави Комисията, лансирайки тази инициатива, беше тя да отговаря на трите „Не"-та: Не на нови институции, Не на нови регламенти и Не на нови финансови механизми. „Възможността за използване на неусвоените средства от другите еврофондове се посрещна добре от участниците. Сега предизвикателството е как точно да стане това, тоест как всяка страна ще ги прилага", заяви след приключване на първия работен ден от конференцията Мария Неделчева.

В началото на юни предстои среща на националните координатори в Брюксел, а приемането на Дунавската стратегия от европейските институции трябва да стане в периода септември-декември 2010г. Финалната фаза е приемането й от Европейския парламент през 2011г. по време на Унгарското председателство.

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: