Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Финансовото министерство подготвя нова схема за "бонус – донос"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:32 / 15.07.2024Коментари (0)974
© Blagoevgrad24.bg
Министерство на финансите, под ръководството на служебния министър Людмила Петкова, готви нов вариант за схемата бонус срещу информация за укриване на данъци. Подобна идея се опита да прокара и бившият финансов министър Асен Василев, която придоби прозвището "бонус-донос“.

Петкова говори за план за въвеждането на схемата в периода 2024 – 2027 г. като част от мерките в борбата срещу пране на пари и излизането на България от т. нар. "сив списък“ за пране на пари на междуправителствената Специална група за финансови действия (FATF). България влезе в него през октомври 2023 г. В отговор на парламентарен въпрос Петкова посочва, че се планира въвеждане на финансов стимул за лица, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, мита, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях, на обща стойност над 100 хил. лв.“

Подобна уредба се съдържа и в законодателството на САЩ и Великобритания. Целта е да бъдат допълнително мотивирани лицата, които разполагат с информация за укрити или недекларирани доходи, да уведомят компетентните органи.

За сравнение, в предложението на Асен Василев минималният праг, над който да важи схемата, бе далеч по-ниска – 3000 лв., припомня economic.bg. Тя не бе харесана от бизнеса, според който можеше да се превърне в "инструмент за нелоялна конкуренция“, с който да се изпращат проверки на НАП към конкурентите. В крайна сметка предложението му не събра подкрепа от никоя друга политическа сила освен "Продължаваме промяната – Демократична България“.

Според данни на Министерство на финансите ежегодно в НАП постъпват над 5000 сигнала за укрити доходи, от които се назначават около 100 – 120 проверки. От тях се достига средна събираемост от около 700 хил. лв.

Мащабът показва, че според плана на Петкова идеята сега е схемата да важи само за големи нарушители, чието въздействие върху държавната хазна е и по-голямо.

По данни на финансовото ведомство от Националната агенция за приходите укритите данъци и осигуровки в България са около 2 – 2.2 млрд. лв. годишно.

Нов проект на предложението на финансовото министерство няма и единственият срок за тази и още няколко посочени от финансовия министър мерки е 2024 – 2027 г. 

Министерството на финансите предприе и планира редица мерки за намаляване дела на т. нар. сива икономика, за борба с данъчните измами, укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане, с което допълнително ще се подобри борбата срещу изпирането на пари“, посочва Петкова в своя отговор.

За България и прането на пари

България влезе в "сивия списък“ за пране на пари през октомври 2023 г., а това бе отчетено и от Европейската централна банка в нейния доклад за конвергенцията на страните членки на Европейския съюз извън еврозоната. В първия "ъпдейт" на списъка от влизането на България в него, тя бе оставена.

В своя отговор министър Петкова посочва, че "усилията, които полагат българските институции (за излизане на страната от списъка), вече дават много добър резултат“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: