Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Г-жо Кунева, защо хората се вълнуват от Антония Петрова, а не от Вас?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:31 / 15.07.2011Коментари (0)182
© zaPernik.com
Меглена Кунева и Петър Тишкин
Днес редакторът на сайта zaPernik.com Петър Тишкин се срещна с кандидат-президента Меглена Кунева. Тя беше в Перник, за да се види с представители на Инициативния комитет по издигането й за президент. Кунева се срещна и с местните медии, а за zaPernik.com даде специално интервю.

Петър Тишкин: Очаквахме да направим голямо интервю с Вас, но сме малко изненадани от слабия интерес на перничани към идването на Меглена Кунева. Преди да започнем с въпросите на хората, как ще коментирате това, че хората се вълнуват повече от отвличането на "Мис България" Антония Петрова, а  не от идването на един кандидат за президент в Перник?

Меглена Кунева: Интересът към политиката, това е важна тема, не само пред избори. Мисля, че през тези години успяхме да убедим българските граждани, че политиците ги търсят само по време на избори. Особено партийните политици. Такава е практиката, за съжаление.

Петър Тишкин: Вие също идвате преди избори?

Меглена Кунева: Да, само че е много приятно, когато тук някои от хората, които ме познават от Инициативния комитет ми напомниха, че ние сме се виждали тези години. Тези майки, които са направили собствена организация, аз продължавам да се виждам с тях, тези мартенички, които отидоха за Брюксел... Това беше живия ми контакт. Разбира се, когато човек има дати навсякъде в страната, би му било трудно да поддържа всеки ден такъв контакт. Но ние нямаме институция, която да е натоварена с диалога с гражданското общество.

Петър Тишкин:  "Мис България" според Вас по ли е свързана с гражданското общество, отколкото политическите?

Меглена Кунева: Аз не познавам нито момичето, нито казуса, така че не мога да сравнявам с това.

Петър Тишкин: Под нейните статии има стотици коментари, под Вашата - десет.

Меглена Кунева: Вероятно местната новина винаги има предимство. Предполага, че с местните избори хората също ще изпитат много по-голям интерес, защото от това ще зависи как ще изглеждат улиците, какви детски градини ще има...Аз искам да върна президентската институция в тази голяма картина. Ние няма как да задържим успех, ако няма институции, които да го изнасят, и които могат да го удържат. Много е лесно, ако познавате местния кмет или ако познавате някой от общинския съвет да успеете да решите конкретен проблем, например разрешение за строеж и т.н. Лошо е, когато хората използват връзки,за да могат да решат тези проблеми, но още по-лошо е, че ако я няма голямата институция, която държи посоката на политиката, няма да имаме образование, няма да имаме план, за това каква икономика искаме, и ще се люшкаме от една партия в друга, от един мандат - в друг. Президентската институция може да държи фокус. И за мен наистина няма успех, който да се случи без институция.

В една от срещите един човек дойде при мен и ми даде листче с написан номер на делото, което той много искаше да го реша в негова полза. Аз му обясних, че това няма как да се случи, не съм съдя. Той каза, че един политик трябва да може да реши неговия проблем, неговия казус...

Петър Тишкин: Да, така смятат хората...

Меглена Кунева: Да, но аз не флиртувам с тези теми и това трябва да бъде обяснено, разбира се с помощта на медиите. Много е важно...

Петър Тишкин: Скучна е политиката, ако питате мен. Може да е полезна за някой, но тя е скучна. Гледах Доналд Тръмп и Барак Обама в САЩ- това шоу. И го следях с по-голям интерес, отколкото Вас и това, което се случва тук. Макар, че Вие стартирахте кампанията феноменално.

Меглена Кунева: Да, вероятно, ако намерим по-добри изразни средства, политиката може да бъде по-забавна. Но проблемите в политиката са тежки. Те няма как да бъдат забавни. И Вие ще гледате Доналд Тръмп и Барак Обама, но основния въпрос в Америка, е развитието на здравната реформа. Тя никак не е забавна.

Петър Тишкин: Може би, нещата вървят едното не за сметка на другото. Тъй като един политик също трябва да привлича, неговия успех се мери в рейтинга му.

Меглена Кунева: Понякога рейтинга е и известност, понякога рейтинга е брой появявания в медиите. Понякога той е конкретен резултат. Последното, разбира се, е най-доброто.

Петър Тишкин: Имате ли рейтинг според вас, за да спечелите президентските избори?

Меглена Кунева: Ами тя не се печели с рейтинг. Тя се печели с доверие. Това е началото, аз ще положа всички усилия в следващите месеци да познавам проблемите, да предложа и да обмисля решения заедно с хората, да видя кой е най-краткия път, за да могат те да се решат и с кои хора можем да го направим. Това предстои. Не съм арогантен човек и няма да ви кажа: аз ще помета всички, както вероятно много други ще го кажат.

Петър Тишкин: Може би много хора от протестния вот чакат точно това. Хората искат надежди?

Меглена Кунева: Да, и тази надежда според мен не е в самохвалството. А в тежката работа, която аз съм готова да поема.

Петър Тишкин: Въпросите на хората: Защо започвате предизборната си битка, като президентска двойка от Перник?

Меглена Кунева: Аз не започвам предизборната си битка от тук. Това беше планирано посещение, правя го обаче с много личен елемент. Перник, от където съм се явявала, и за Русе ще запазя нещо специално като личен контакт, като лично отношение. Приятно ми е да видя стари приятели и хора, с които съм работила.

Петър Тишкин, въпрос от читател: Не смятате ли, че политическите партии не могат да бъдат заобиколени и дали спечелването на изборите минава непременно през партия?

Меглена Кунева: Това предстои да видим. Много трудно е без партия - няма структури, организацията се прави много по-трудно при събирането на инициативен комитет. Хората се страхуват и аз знам, че е така, особено днес, особено сега. Аз смятам,че ако ние не бяхме в Европейския съюз, това правителство щеше много да напомня на начина, по който управлява хунта. Само, че не военна, а полицейска. Не мога да се примиря с факта, че министърът на вътрешните работи е шеф на щаба на една партия. Това не съм го виждала, не съм го чувала никъде в Европа. Може би го има в Латинска Америка, не знам. Тъй, че да, трудно е да си без партия, съзнавам го, но не се страхувам.

Петър Тишкин: Хората не вярават, че без партия можете да спечелите.

Меглена Кунева: Ами тогава изберете си партия, за която да гласувате. Аз ще го направя по моя начин.

Петър Тишкин: А на втори тур?

Меглена Кунева: Вижте, аз имам програма и вицепрезидент. Говоря достатъчно много, отговарям на всякакви въпроси. Ако някой реши на базата на тази откритост да ме подкрепи, да вземе решение, нека да го направи. Но няма нищо задкулисно. Аз съм това, което виждате.

Петър Тишкин, въпрос от читател: Ако не стигнете на втори тур, коя партия или кой кандидат бихте подкрепили? Имате ли такива мисли?

Меглена Кунева: Не, не мисля за това. Защото аз участвам в тези избори, за да успея. Този втори ход - какво би станало ако не успея, няма да смисъл да се поставя. Човек минава по моста, когато стигне реката. Винаги съм смятала, че трябва да подкрепям и да се боря за каузи и за личности, а не за абревиатури. Партиите се превръщат много бързо в абревиатури, в три-четири-пет букви...

Петър Тишкин: Това ми се струва отричане на партийния модел.

Меглена Кунева: Не, няма отричане на партийния модел. Ако аз исках да отрека партийния модел, щях да направя това, което правят самите партии. Щях тайно и полека да се договоря с тези, които представям за мои опоненти, а всъщност просто ги изчаквам да им свърши реда и след това да дойда като партия на власт. Така се прави в България. За това не ми харесва партията.

Петър Тишкин: Снимаха Ви в жълтата преса, че обядвате с Царя...

Меглена Кунева: Не съм обядвала с Царя.  Не знам откъде ги изваждат тези снимки. Аз не отговарям на въпроси, свързани с жълтата преса, защото просто това не е моя тема. Не съм обядвала с Царя, не се е случило. Веднъж бяха направили една абсолютно фалшива снимка, за която разбрах месец, след като са я публикували. И жената, която е била на тази снимка даде интервю, че това е тя, което никъде не излезе. Така, че предполагам е някаква такава история. Не съм си правила труда да я видя, както и няма да си го направя да го коментирам.

Петър Тишкин, въпрос на читател: Страх ли ви е от помията, която ще изсипят върху вас ГЕРБ и БСП?

Меглена Кунева: Да, тази комбинация между двете партии и въпроса е много показателна. Не ме е страх, защото знам какво съм правила. Не съм правила и не съм мислила нищо нередно, подчертавам, дори не съм мислила нищо нередно. Така, че няма как да ме е страх. А, че ще го направят, вече го виждам. След като за г-н Христов (б.а. вицето на Меглена Кунева) успяха като бе назначен след 10 часа да кажат, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, при положение, че той никога не е бил и има документ за това, след като вие дори цитирате жълтата преса, предполагам, че ще има всякакви измислици. Ако жълтата преса успее да ме хване как аз правя тайни договорки с някой, това е разбираемо. Аз не съм против това. Всеки от нас, който е на публична работа приема това.

Петър Тишкин: Значи Вие казвате, че не сте обядвали с Царя?

Меглена Кунева: Не, не съм. Това, за което Вие говорите не е жълта преса. Това е кална преса, това е измислица, това е абсолютна измислица.

Петър Тишкин: Щеше ми се да ви питам и за "News of the world" в Англия. Станаха доста интересни моменти...един 168-годишен вестник умря. А той се води за жълта преса, най-големия седмичник...

Меглена Кунева: Аз правя разлика. Ако има снимка , която казва, че г-жа Кунева се е виждала с лидери на партии...

Петър Тишкин, въпрос на читател: Знаете ли в кои случаи се отнема българско гражданство и знаете ли какво е наказанието за държавна измяна?

Меглена Кунева: За държавна измяна, това е доживотен затвор. В някои случаи това може да бъде без право на помилване. А иначе гражданство се отнема само ако си придобил, ако си натурализиран, така да се каже.. това е казусът, който изисква Конституцията и закона за българското гражданство.

Петър Тишкин, въпрос от читател: Подавате ли си всяка година данъчната декларация, както всички българи?

Меглена Кунева: Естествено, както всички българи.

Петър Тишкин: Не знам дали знаете, но вашия въпрос за кандидатирането ви, юридическия въпрос, така наречен, тръгна от Перник. Един местен адвокат Пламен Борисов повдигна темата. Той също ви пита: Защо се отнасяте с пренебрежение към изискването на Конституцията към кандидат-президентите да са живели пет години в страната? Вярно е, че това правило е отживелица, но доколкото все още го има вие отказвате да признаете, че то се отнася за вас. Специално за юристите ви: еврокомисарите не могат да получават каквито и да е указания от държавите, които са ги предложили и за това между тях няма никаква функционална връзка.

Меглена Кунева: Би било добре колегата да прочете решението на Конституционния съд, където изрично е записано, че ако си изпратен с решение на правителството, а аз съм изпратена с решение на правителството, това се смята, че ти губиш тези права за гражданин на страната, живял пет години в пределите й. Аз знам, че този господин е привърженик на партия ГЕРБ. Нека да не прави всичко възможно, за да препятства участието на г-жа Кристалина Георгиева в политиката. Би било много глупаво от негова страна.

Петър Тишкин: Благодаря Ви за това интервю.

Меглена Кунева: И аз.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: