Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ГДБОБ: Жертви на схеми в мрежата дават и по 200 000 лв., за да вечерят с известни личности,
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:52 / 02.07.2024Коментари (0)406
© БНТ
Имали сме жертви, които изпращат и над 100, 200 000 лева. за подобни измами", каза ст.комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР.

Така той коментира нашумелите напоследък измами в мрежата, при които хората се подмамени от покана за това, че могат да вечерят или да си направят селфи със своя любим музикант или друга известна личност. Комисар Димитров каза, че проследяването на тези схеми е изключително сложно.

Каза, че в момента друг "хит" са и инвестиционните измами.

"В момента има бум на инвестиционните измами. Почти всеки ден имаме по една, две жертви, които страдат от инвестиционна измама, която се извършва в резултат на т.нар. кол центрове - агенти, които се обаждат на жертвата, приканват я да инвестира в определена платформа, техните 1000 лева ще се удвоят, утроят в рамките на няколко седмици, и в резултат на това, че жертвата е пращала няколко седмици парични средства на различни банкови сметки из цял свят, накрая остава без сериозна сума", каза в "Денят започва" ст.комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР.

Той каза, че през изминалата година има около 65 компании, които общо са загубили над 12 милиона евро.

Ст.комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР коментира и последния нашумял случай с "Емил Кюлев". Теодор Илиев с псевдоним "Емил Кюлев" е започнал да компрометира интернет сайтове на държавни институции или сайтове на четири компании преди около 4 години. Най-голяма му схема е да пробие сайт на голяма компания, която се занимава със застрахователна дейност.

"От там е източил база данни с имена за български граждани, които са застраховани и след това се е опитвал чрез тази информация да изнудва компанията", това заяви в "Денят започва" ст.комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР.

"Инцидентите започнаха преди четири години с компрометиране на няколко държавни интернет сайтове или сайтове на частни компании, от които бяха източени база данни, в които в последствие са изнудвани жертвите да платят отново в криптовалута", каза Владимир Димитров пред БНТ.

Директорът на дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП-МВР каза, че има данни, че Кюлев е бил напуснал пределите на България и е пребивавал в Сърбия в последствие се е завърнал преди няколко месеца.

"Не е задължително да имаш някакво специализирано образование или висше образование, за да вършиш такива неща. Младежът просто се е специализирал в два, три хакерски инструмента, които са му позволявали да компрометира няколко сайта".

Димитров каза, че в цялата си дейност е действал в повечето случаи сам, но е бил подпомаган и от други лица, като дори някои от тях е принуждавал да му съдействат.

"Законът казва, че за подобни деяния го грози от 1 до 6 години, но това вече е преценка на съда", заяви в "Денят започва" ст.комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП-МВР.

Димитров коментира и друга мащабна акция, в която е блокиран сайт-канал за извършване на различни престъпления - детска порнография, сводничество, проституция, наркотици.

"Това е международно разследване, което се води от френските ни колеги. Те разследват от няколко месеца. В резултат на това са достигнали до самоличността на френски гражданин, който живее в България".

Неговото местонахождение е установено и информацията е подадена към френските служби. Лицето вече е задържано и се очаква френските власти да преценят какви мерки да предприемат към него.

"Основна част от жертвите на престъпленията, извършвани в резултат от действията на този сайт, са на територията на Франция".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Социално недоволство във Франция
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: