Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гл. ас. д-р Атанас Димитров: Един фактор ще има катастрофални последици в близко бъдеще
Автор: Йоланда Пелова 17:25 / 03.06.2024Коментари (0)927
©
Годишният доклад на ДАНС отново потвърждава определени рискове пред националната сигурност на Българя, за които обаче все още има време да се вземат конкретни мерки, за да се противодейства ефективно. Това каза главен асистент д-р Атанас Димитров от Катедра "Национална и регионална сигурност“ на УНСС в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Докладът отразява рисковете, които съществуват в държавата както в регионален аспект, така и в глобален. По думите му заплахите не се различават от тези, констатирани в предходните доклади. Впечатление прави тенденцията по отношение на рисковете, свързани с нерегламентираната миграция, военния конфликт в Украйна и поведението на Русия и конфликта в ивицата Газа, отбеляза той.

Миграцията и войната в Украйна имат по-пряко отношение върху сигурността в страната ни. "Войната раздели по-голяма част от населението на две крайности – с проукраински позиции, които съвпадат с вижданията за развитието на Европейския съюз и НАТО, и от другата страна хора, които намират оправдание на агресора“, поясни Атанас Димитров.

Той отбеляза, че по отношение на мигрантския поток България продължава да се възприема като транзитна държава. "Основната цел на държавата в този ред на мисли, без значение кое правителство е на власт, е България да не стане крайна дестинация. От там тръгват редица проблеми, тъй като проблемът с миграцията изисква дългосрочни решения и стратегическа визия на ниво държава“, подчерта д-р Димитров.

Докладът на ДАНС не отчита фактори, които да налагат необходимостта от повишаване на нивото на терористична заплаха, но пък са регистрирани опити за нападения срещу информационни системи на държавни институции, общински администрации, звена от финансовия сектор и обекти от критичната инфраструктура. "Развитието на технологиите и комуникациите, и то с такъв бърз темп, и инвестициите, които се правят в развитието на капацитет за извършване на атаки от страни като Китай, Русия, Северна Корея, задават тази предпоставка“, поясни експертът по национална сигурност.

България трябва да работи по изграждането на капацитет във всички структури, попадащи в списъка със стратегически важните за националната сигурност обекти. "Личното ми мнение е, че това не е направено. Изисква още много работа, изисква също така взаимодействие, включително със сектора на висшето образование, който би могъл да окаже значителна подкрепа в подготовката на такива кадри, особено когато става въпрос за структури, които са по-скоро цивилни“, смята Атанас Димитров.

Според него дестабилизиращ фактор в страната са демографските процеси. "За нас те имат по-скоро катастрофални последици с поглед в по-близкото бъдеще. Както и това, че в България редица процеси не се случиха след края на тоталитарния режим. Българската държава се ориентира да търси своето заслужено място в развитата част на света, но и до този момент все още се лутаме в едната и в другата крайност. Това води до политики, които не са последователни, не са свързани, до политики на парче. Виждаме ги навсякъде – по отношение на отбраната, на сигурността, на здравеопазването, на образованието“, посочи д-р Димитров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ЕВРО 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: