Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гласуваме за национален и европейски парламент
Автор: Цвети Тончева 08:11 / 09.06.2024Коментари (0)1076
©
Днес ще гласуваме за национален и европейски парламент. Вотът за евродепутати е редовен, а този за Народно събрание - извънреден. До провеждането на шестите поредни избори за последните четири години се стигна след като управляващите от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не постигнаха съгласие съвместното им управление на ротационен принцип да продължи.

Днес гласуваме за национален и европейски парламент. Право на глас в изборите за български парламент имат всички български граждани над 18 години, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на страната. Ако по време на вота избирателят се намира в чужбина, той може да гласува в секциите на територията на съответната държава.

Гласуването ще става в 12 800 секции на територията на страната. Всеки избирател може да провери адреса на секцията, в която ще гласува на интернет страницата на ГРАО (https://www.grao.bg/elections/) или чрез cms на единен номер 18429 и за трите мобилни оператора (МТел, Теленор и Виваком) и на стационарен 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна.

Българските граждани в чужбина ще упражнят правото си на глас в общо 769 избирателни секции. Адресите може да проверите тук.

Гласуването ще става с машини и хартиени бюлетини в секциите с над 300 избиратели и само с хартиени бюлетини в секциите с под този брой гласоподаватели. Справка за листите за български и европейски парламент вижте тук.

Избирателите, които нямат право да гласуват на евроизборите заради правилото за уседналост, но ще гласуват за български парламент, ще упражняват правото си на глас само с хартиена бюлетина. Причината е, че в секциите ще има само по една машина, на която ще се гласува и за двата вота. При влизането на избирателя в секцията членовете на комисията ще проверяват дали има право да гласува и в двата вида избори. Ако няма - ще гласува само с хартиена бюлетина. Ако има, избирателят ще трябва да каже на комисията как иска да гласува - с машина или с хартиена бюлетина. В зависимост от желанието му той ще гласува и за двата избора. Не може например за вота за евродепутати да гласува на машина, а за народни представители - на хартиена бюлетина.

Ето как гласуваме с машина:

При гласуването с машина избирателят първо получава от член на избирателната комисия карта, която трябва да постави в слота на устройството. На екрана ще се появят двата вида избори като избирателят трябва да посочи дали ще гласува за български и европейски парламент или предпочита да участва само в единия вот. Ако е решил да участва и в двата избора, отбелязва това в опцията "избери всички" или докосва последователно екрана с изписаните "избори за народни представители" и "избори за европейски парламент". Ако е решил да участва само в единия избор, то докосва на екрана само него. За да премине нататък, избирателят трябва да докосне бутона "потвърждавам". На екрана първо ще се изпише изборът, който е направил избирателя в кой вот ще участва. Ако иска да го промени това става с бутона "връщане назад". Преминаването по-нататък става с бутона "потвърждавам". След докосването му на екрана първо се зарежда електронната бюлетина за избор на народни представители за българския парламент. На нея отляво в квадратчета са изписани номерата и имената на партиите и коалициите, които участват в изборите. Техният брой е 31.

Отдясно в кръгчета са изписани само номерата на кандидатите за депутати, така както са подредени в листата на съответната партия и за които може да се гласува преференциално. Техните номера започват от 101. Гласуването става като се докосне квадратчето с името на формацията, за която избирателят е избрал да даде гласа си. С отбелязвани в кръгчето избирателят маркира предпочитанията си за кандидата за депутат от съответната листа, ако иска да гласува преференциално. Поради многото партии и коалиции, които участват в парламентарния вот, имената и номерата им са изписани на три страници в електронната бюлетина. Ако някой избирател например е реши да гласува за формация, която е с пореден номер 29 например трябва да отиде на третата страница с бутона "следваща страница".

След като избирателят направи избора си чрез докосване на бутона "към следващ избор" отива на електронната бюлетина за изборите за Европейски парламент. Тя изглежда по същия начин като бюлетината за български парламент - отляво са квадратчетата с номерата на партиите и коалициите, които участват в евровота, а отдясно с кръгчетата с номерата на кандидатите за евродепутати в съответната листа. Техните номера също започват от 101 и са до 117, защото България има 17 депутати в ЕП. За евровота партиите и коалициите са 31 и са разположени на три поредни страници.

Както за българския, така и за европейския парламент избирателят може да гласува с опцията "не подкрепям никого".

След като завърши гласуването избирателят трябва да докосне бутона "продължи" и на екрана ще се изпише начина, по който е гласувал за евродепутати и за народни представители, както и преференциалния му вот. Ако избирателят иска да си промени вота, той може да го направи с докосване на бутона "промени избора". Ако изборът му остава, трябва да докосне бутона "гласуване".

След това машината започва да разпечатва разписките от гласуването. Ако избирателят е гласувал и в двата вота, те ще са две. Пускат се в различни непрозрачни кутии.

На сайта на ЦИК има и електронен симулатор за гласуване машина стъпка по стъпка, който може да бъде видян и изпробван тук.



Ето как гласуваме с хартиената бюлетина:


Хартиените бюлетини за български и европейски парламент ще са в различен цвят, за да не се объркват избирателите. Тази за Народно събрание ще е в зелен цвят на гърба като на лицевата страна имената на партиите и коалициите, техните номера и номерата за преференциалното гласуване ще са изписани в същия цвят. Хартиената бюлетина за евровота ще е в син цвят. Тя изглежда по същия начин като електронната бюлетина - отляво са квадратчетата с номерата на партиите и техните имена, а отдясно в кръгче са номерата на кандидатите за депутати за българския и европейския парламент, така както са подредени в листата на съответната партия.


Как да гласуваме с машина днес

Още по темата: общо новини по темата: 895
28.06.2024 »
26.06.2024 »
23.06.2024 »
22.06.2024 »
20.06.2024 »
20.06.2024 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Местни избори 2023 г.
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: