Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Губим залежалите отпуски
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 23:11 / 14.04.2010Коментари (0)366
Залежалите от години стари отпуски трябва да се изчистят до края на 2010 г. Ако това не стане, те ще бъдат загубени, т. е. погасени по давност, предвиждал проект на властта. Според него отянуари 2011 г. правото на платен годишен отпуск ще се ползва само в рамките на календарната година, за която се отнася. След това отпускът ще се отменя, с малки изключения. За този план алармираха вчера от КНСБ с официална позиция.

По-късно министър Тотю Младенов заяви, че такова предложение не е обсъждано. Ставало дума да се потърсят начини и да се предприемат адекватни действия, с които държавата да се справи с проблема невзети отпуски. Но всичко първо щяло да мине през тристранния съвет.

Натрупаните през годините и неизползвани стари отпуски трябва да се изчистят до края на 2010 г. Ако това не стане, те ще бъдат загубени, т. е. погасени по давност, предвиждал проект на управляващите. Според него от януари 2011 г. ще влязат в сила и законови промени, с които правото на платен годишен отпуск ще се ползва само в рамките на календарната година, за която се отнася. След това ще се губи, освен ако не е до 10 работни дни. Става дума за работещите по трудово и служебно правоотношение.

За това алармираха вчера от КНСБ с официална позиция. По-късно министър Тотю Младенов заяви, че такова предложение не е обсъждано. Налагало се да бъдат инициирани промени в режима за ползване на натрупаните и неизплатени отпуски, но правителството и социалните партньори щели да търсят заедно законовите решения на този проблем. Сега минималният годишен платен отпуск е 20 работни дни, но много хора не се възползват от него. Причините - или работодателят им не ги пуска, или са излизали без писмена молба. Или просто са си "спестявали" дните, за да им се платят при евентуално напускане на работа.

Скандалът със залежалите отпуски гръмна миналата година, когато кабинетът реши да намали администрацията с 15%. Тогава на бял свят излезе фактът, че чиновници във ведомства и агенции са натрупали отпуски от 100-200 дни и бюджетът трябва да се бръкне с над 300 млн. лв., за да им ги плати, ако ги съкрати. Ще направим проверки, няма да плащаме всичките невзети дни, ядосваше се тогава финансовият министър Симеон Дянков, но бурята затихна.

С промени в трудовия кодекс от 2001 г. платеният годишен отпуск може да се ползва наведнъж или на части, като най-малко половината трябва да се вземе в рамките на календарната година, за която е даден. Останалото - до шест месеца, през следващата. Ако шефът не разрешава, работникът сам определя датите и го информира. Но това не се спазва и се натрупват стари отпуски.

"Не приемаме предложението за промяна на реда за ползване на платения отпуск. Ако тя се въведе, това ще стане причина да се затворят фирми и учреждения, тъй като по наша информация става дума за близо 1 млрд. невзети дни, каза вчера вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. По неофициални данни на НОИ "залежалите" дни са около 80-100 млн., т.е. средно по 32 дни на осигурен по трудови и служебни договори (около 2,5 млн. души). Експерти обаче твърдят, че става дума за много повече невзети дни.

Бившият министър на труда Иван Нейков обясни, че не може да се отнемат неползваните отпуски. Страната ни е ратифицирала конвенция на Международната организация по труда, според която те не могат да бъдат компенсирани, нито да се погасяват по давност.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: