Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гурбетчия: С обезщетението щяхме да си оправим къщата, да си купим автомобили и да издържаме студент
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:00 / 06.08.2024Коментари (6)963
©
Край на злоупотребите с обезщетения за безработица, които се дават при стаж и в чужбина. Депутатите приеха окончателно поправки, с които се променя начинът, по който се изчисляват тези обезщетения.

Схемата е позната у нас като "френска безработица“.

Досега, ако човек е работил в България, а след това в друга страна от Европейския съюз (ЕС) и се върне у нас безработен, за изчислението на обезщетението му за безработица голяма роля играе последният му доход.

Българи се възползват от това правило, работят за няколко дни в чужбина, понякога фиктивно, осигуряват се на висок доход там, след това се връщат в България, регистрират се в бюрото по труда и получават голямо обезщетение на база тези няколко дни в чужбина.

Такъв кратък стаж се прави в страни като Франция, затова и схемата у нас се нарича "френска безработица“, но проблемът съществува и в други държави от ЕС.

С приетите у нас поправки обезщетенията при смесен стаж ще се изчисляват по начина, по който се изчисляват и останалите обезщетения, когато стажът е само в България.

Как се приема това?

Абдурахман Шамов и жена му от благоевградското село Абланица са работили година и 4 месеца във Франция. От три седмици са безработни у нас и чакат максималното обезщетение.

"Затова сме отишли във Франция, да спестим някой лев и с обезщетението, което щеше да дойде да си направим къщата, да си купим автомобили, имаме син, който е студент в София“, разказва той пре BTV.

Абдурахман и други хора от региона в сходна ситуация излязоха на протест срещу промените. Благоевград е областта с най-много такива обезщетения.

"Работодателите, които са там, когато се опитат да привлекат такава работна ръка, не могат, защото те не желаят да сключват трудов договор, защото получават доста високо обезщетение“, обяснява Мария Минчева, зам.-предс. на БСК и председател на НС на НОИ.

За 2023 г. почти 57 000 души са получили пари у нас срещу кратка заетост навън. В над 80% от случаите сумата е максималната възможна.

"Около 136 милиона лева годишно на практика отиват за подобен тип обезщетения и това е злоупотреба с права и източване на нашата система“, посочва Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Против промените на ГЕРБ-СДС са и двата лагера в ДПС.

"В тази статистика отсъства разграничаването между хора, които може би се опитват да злоупотребят, и тези, които действително работят по няколко месеца усилено и имат пълните права“, коментира Искра Михайлова, депутат от ПГ на ДПС.

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк изпрати запитване до Еврокомисията дали промените противоречат на европейските правила.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всичко се прави умишлено в България се плащат най ниските заплати в Европа и псевдо работодателите се дразнят че хората са намерили начин да не им слугуват и се чудят как да им вземат всичко
0
 
 
Само не знам как с 3-4 хиляди лева (да речем двамата са на борсата),предполагам са толкова....двама безработни със син студент ще ПРАВЯТ РЕМОНТ,КУПЯТ КОЛА...?????...1200 лева квартира в София + режийни ,още 800 да има станаха 2 бона само за него,те на село още 1000 поне...бензини,кабелни,телефон?????....и.дори 1000 да останат КАКЪВ РЕМОНТ ЩЕ ПОЧВАТ?????....КАКВА КОЛА ЩЕ КУПУВА????....ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ, АМА СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ.ОТ БЕЗРАБОТИЦА ЩЕ СТАНЕ МИЛИОНЕР. ЕДВА ЛИ
0
 
 
Дали нормалните хора които работят, са съгласни с техните данъци точно тези да си оправят живота?
0
 
 
От статията оставам с впечатление, че само ДПС подкрепят далаверата...
0
 
 
Що мирише на предизборна кампания? Все съм си мислил че тези обезщетения са за случаите в които работодателят фалира или има съкращения, а не за да работим няколко месец у чужбината и после, както казват тези хора, с обезщетението да си направим къща, да си купим кола, е такива неща, от първа необходимост когато не работим :) Ей тия същите след няколко години ще реват на умряло че не им стига пенсията, а като ги питаш що не си плащат данъците или поне не работят, ти викат "виж ги колко крадат, кво да им ги давам, аз ще си ги спестя". И после не са ги спестили и пак е едно мрънкане и плюене че цялата държава не работи за личната ти облага
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: