Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Харчим най-малко пари за здраве в Европа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:55 / 20.10.2010Коментари (0)158
© Blagoevgrad24.bg
България харчи най-малко пари за здраве в целия Европейски съюз. Този извод бе направен вчера по време на дискусия за здравната система.

"Съвсем грешна е логиката на финансовия министър Симеон Дянков, че здравната ни система харчи много пари, защото не се е реформирала. Това въобще не е вярно", заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Според него целта на здравната политика на кабинета трябва да е пациентът, а не как да се финансира системата.

Изнесени бяха данни, че в Австрия средногодишните разходи за човек за здраве са 00, а у нас - 0(виж таблицата вдясно), което ни слага на опашката в Европа и по друг показател - процент разходи за здравеопазване от БВП. Световната здравна организация отчита, че за тази цел ние заделяме около 7,5%. Всички останали - повече.

Водим отрицателната класация и по дела, който държавата поема за лечението на един гражданин. У нас държавата дава едва около 55% от средствата, останалите 45% болният плаща при лекуването си. В Европа съотношението е 70:30.

Д-р Кацаров се възмути и от намеренията на правителството да съкрати около 80 общински болници. Според него те са "кокошката, която снася златни яйца". Тези болници харчели 1/10 от здравния бюджет, а обслужвали около 1,5-2 млн. души. Там една операция на апендисит струвала 500 лв.

"А в Европа за тези пари само ще ви измерят температурата", пошегува се докторът. Освен това парите трябвало да вървят след пациента, а не след болниците. Пациентът трябвало да определи кои да останат и кои да фалират. "В крайна сметка добра или лоша, нашата здравна система функционира. С мизерни пари тя прави невъзможното - лекува хората и не е върнала никого", заключи д-р Кацаров.

Шефката на Единната народна партия Мария Капон се възмути, че за подслушване се отделят 100 млн. лв., а за болни, най-вече деца с генетични заболявания - едва 40 млн. лв. "Кажете ми, нормална държава ли сме. Всяка седмица до мобилните оператори се пращат по около 4000 заявки за подслушване и за тази цел се харчат огромни пари. А за болните деца, на които само държавата може да им помогне, се отпускат мизерни средства", каза тя.

Според Капонбило достатъчно на един обикновен счетоводител да се постави задачата откъде да се намерят 40 млн. лева и той веднага щял да каже къде да се намерят.

Аделина Любенова, заместник-шеф на Българския фармацевтичен съюз, обясни, че у нас няма избистрен модел за лекарствена политика. Навсякъде в ЕС се прилагал т. нар. етичен модел, който защитава пациента, а ние още не сме се ориентирали дали да изберем него или либералния."За първите 6 месеца у нас са похарчени за лекарства близо 896 млн. лв., но от това българинът станал ли е по-здрав", попита риторично Любенова.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: