Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ИТН и независимите от ДПС намериха множество допирни точки, готови са на нови срещи
Автор: Самуил Иванов 16:38 / 31.07.2024Коментари (0)1067
© Фокус
Разговорите за съставяне на правителство с третия мандат, които мандатоносителя "Има такъв народ“ инициираха, продължиха и днес.

Депутаите на най-малката парламентарно представена партия се срещнаха с независимите депутати от ДПС, близки до Ахмед Доган.

Преговорният екип на ИТН отново бе поведен от лидера на парламентарната група Тошко Йорданов. Заедно с него присъстваха народните представители Станислав Балабанов, Павела Митова Александър Александров, както и част от експертите на формацията.

От страна на депутатите от ДПС, близки до Доган, пристигнаха председателят на Движението Джевдет Чакъров, Джейхан Ибрямов, Илхан Кючюк, Валентин Тончев, Тимур Халилов и други.

В началото на срещата Тошко Йорданов заяви, че от ИТН ще търсят съгласия по политики. Едва след това ще бъдат обсъждани структурата и състава на Министерския съвет.

"Приехме вашата покана в качеството си на автентичното ДПС, без Делян Пеевски. Тук става въпрос за принципни разговори, в които вие да представите цели и приоритети за стабилизиране на страната в тази изключително кризисна ситуация.

Осъзнаваме, че шансовете за съставяне на правителство са минимални, но приехме, защото смятаме, че трябва да има диалогична обстановка в страната, не да се чертаят червени линии“, заяви председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Според Чакъров дори да не се реализира правителство с третия мандат, трябва да се направят усилия за полагане на основите за диалог за излъчването на такова в 51-ото Народно събрание.

Обсъжданията

От ИТН подкрепят идеята за съдебната реформа. Те обаче са категорични, че промените не могат да бъдат обвързвани с извършването на конституционни промени. Според тях трябва да се направят промени както в Закона за съдебната власт, така и в процесуалните закони. От ИТН застъпват идеята за намаляване правомощията на главния прокурор.

От най-малката парламентарна група смятат, че трябва да се приеме законодателство по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може страната да усвои европейските средства по втория транш.

По въпросите за външната политика от ИТН смятат, че обстоятелствата притискат страната ни. Димитър Гърдев отбеляза, че тепърва ще се взима решение в Европейската комисия за определяне ресорите на новите еврокомисари. Той отбеляза още, че страната трябва да влезе в Шенген по суша. Гърдев отбеляза и  проблемите, произтичащи от дестабилизираната международната обстановка.

Тошко Йорданов коментира, че за ИТН е изключително важно да се подменят съставите на регулаторните органи. Той даде пример с инфлацията в цените на хранителните продукти и КЗК като орган, който трябва да следи за аномалиите.

В сферата на бюджета и финансите от ИТН смятат, че страната трябва да има балансиран бюджет. В него трябва да се осигурят средства за всички важни сектори в страната. За да се случи това, най-малката политическа сила предлага запазване на 10% праг на плоския данък заради по-добрите условия за правене на бизнес. Според тях е необходима предвидимост и прогнозируемост.

"Ние сме за десен бюджет. Помощи и финансирания да бъдат изключително прецизни. Виждали сме как се разпределят парите за общини. За нас е важно всички средства да бъдат прецизирани“, обясниха от партията.

По отношение на вътрешния ред и сигурността от предлагат функционален анализ на системата.

"Самите служители не са виновни. Те имат нужда от анализ на системата, промени. От последното увеличение на МРЗ хората са доволни“, казаха още от ИТН.

В сектор "Енергетика“ от ИТН застъпват запазване на ядрените мощности, постигането на диверсификация, предоговаряне на "Зелената сделка“: "Трябва да се изготви енергийна стратегия, който да наподобява на плана "Енергетика и климат“, който се представя на Европейската комисия“, заяви Митова.

В сферата на отбраната Александър Александров заяви, че тя почива както на българските въоръжени сили и техните способности, така и на НАТО, и на всички инициативи на Европейския съюз.

"Ние сме за задълбочаване професионализацията на българската армия. Считаме, че трябва да се намерят по-целесъобразни методи за попълване некомплекта на българските въоръжени сили и постоянна грижа за професионалния статус на хората, заети в отбраната“, обясни той.

"Споделяме голяма част от приоритетите. Ние сме изцяло "за“ провеждането на съдебната реформа в антикорупционната част. Тя е важна в друг аспект, за да се подобри инвестиционния климат“, заяви Чакъров.

Той коментира, че страната има нужда от стабилно правителство, за да се подобри бизнес средата. Независимите депутати от ДПС застават зад запазването на плоския данък от 10%. Те също смятат, че трябва да има ясно разписана енергийна стратегия. Настояват за задълбочаване на работата по отношение на "Зелената сделка“.  Чакъров коментира, че депутатите, близки до Доган, подкрепят и идеята за подмяна съставите на регулаторите.

Илхан Кючюк коментира външнополитическите аспекти. Според него трябва да се работи усилено по приемането на България в сухопътния Шенген. Той отбеляза, че страната трябва да бъде активна в представянето си пред държавите членки на ЕС с конкретен ресор в Европейската комисия.

Евродепутатът посочи още, че трябва да се работи и по посока на работа с общностите зад граница.

В социалната политика ДПС-Доган извежда демографската криза като основен проблем, който неизбежно очаква конкретни мерки. Севим Али посочи още, че жизненият стандарт в страната остава нисък. Той посочи, че трябва да осигури и стабилна среда за отглеждането на деца и създаването на семейства. Джевдет Чакъров обяви, че от ДПС имат идея за създаването на нова демографска стратегия.

Джейхан Ибрямов посочи, че в България трябва да има редовно управление, водено от политици, които мислят за развитието на държавата, прилагайки конкретни политики.

За ДПС-Доган посочиха и сектор "Земеделие“ като свой основен приоритет. Те посочват, че трябва да има стратегия за развитието на селските райони, механизъм за подпомагане на земеделците и др.

Депутатите обсъдиха и проблемите в образованието. Те се обединиха около тезата, че са необходими спешни реформи, така че да бъдат коригирани проблемите в сектора. Тема на техните обсъждания стана и здравеопазването. Според ИТН трябва да се премахнат клиничните пътеки, които за тях доказано не работят, както и да се подобри здравната инфраструктура в страната.

Равносметката

След края на обсъжданията Станислав Балабанов попита дали от ИТН биха могли да очакват подкрепа за съставянето на кабинет.

"Удовлетворени сме от диалогичната среда. Това е първа среща. Трябва да бъдем оптимисти, но и реални оптимисти. Казахме, че бихме положили всички усилия за правителство, с цели в краткосрочен и дългосрочен план, на евроатлантическа основа. Трябва да положим всички възможни усилия“, заяви Чакъров.

Той остави вратата отворена за следващи срещи, в които да се обсъждат конкретни политики.

Тошко Йорданов заяви, че към момента подкрепата за правителство аритметически се състои от 47 души. Той добави, че се надява

Още по темата: общо новини по темата: 734
08.09.2024 »
05.09.2024 »
05.09.2024 »
05.09.2024 »
05.09.2024 »
04.09.2024 »
предишна страница [ 1/123 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Катастрофи в Русе
Български национален отбор по футбол
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: