Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иде жестока битка за елитно школо
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:47 / 01.04.2013Коментари (0)456
© Impact Press Group
Най-малко успех 5,50 ще е нужен на седмокласниците тази година, за да влязат в елитните гимназии, прогнозират директори. Причините са по-големият випуск, както и орязаният прием в някои от паралелките на най-търсените школа.

Според шефа на просветния инспекторат Ваня Кастрева випускът тази година е по-голям с 395 ученици спрямо миналогодишния. "Няма нищо лошо децата да учат език по-комфортно и в по-малки класове", каза и Кастрева. Броят на езиковите паралелки е намален и като цяло - от 197 миналата година на 192. Увеличени са обаче професионалните класове, които догодина ще са 93. Идеята е по този начин да се помогне на бизнеса да си намери кадри, а да бъдат затворени уж езикови класове, които приемат с тройки. Най-желани миналата година бяха комбинациите английски с испански език, а най-трудно се влизаше в паралелките, където се изучава математика с немски.

Междувременно стана ясно, че училища, които съумеят да върнат обратно отпадащите ученици, ще получават бонуси. Това е записано в проект за стратегия за превенция на отпадането, разработен от просветното министерство. Други мерки за запазване на хлапетата в класните стаи са и вариантите общината да плаща таксите за забавачка на децата от социално слаби семейства. Учениците, чиито родители пък не ги пращат в клас поради финансови проблеми, ще могат да получават стипендии. Предвижда се също възможност децата, които отпаднат, да учат занаят като чираци.

Документът изнася данни, че в момента 4000 ученици в прогимназията повтарят класа. В началния курс за тази година годината е повтаряло едно-единствено дете. В гимназията повтарячи са 1712 ученици. Според стратегията тези деца са с най-висок риск от отпадане. Документът съобщава още, че най-много деца остават извън класната стая в Югоизточния и Северозападния район. На територията на първия, който обхваща Ямбол, Сливен и Бургас, преди да завърши гимназия, отпада всеки пети ученик. Във втория, където са Враца и Монтана, без диплома е всеки шести.

Източник: в. Стандарт







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: