Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илиана Раева сподели за голяма загуба
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:37 / 21.01.2024Коментари (0)486
© Фейсбук
Днес ще посветя този пост на една Велика българска треньорка - Златка Пърлева!, това написа Илиана Раева в социалната мрежа и описа спомените си с починалата треньорка, видя Plovdiv24.bg. Ето какво написа още г-жа Раева:

Преди дни тя си замина от този свят, оставяйки след себе си необятен океан от спомени, силни емоции и чувства, както образ на една силна, успешна, блага и любяща жена.

БФХГ и отдаде заслуженото, но ми се иска днес да споделя един много ярък спомен от последното десетилетие с нея. Провокира ме вълнуващият разказ на Nadya Mihaylova, която беше нейна гимнастичка и една от моите любими колежки в онези години, който прочетох тази сутрин в Фен група на Българската художествена гимнастика.

Тренирам си аз отбора на “Раковски" (ансамбъла) и изведнъж вратата се отваря! С гръм и трясък влизат Златка Пърлева, Емилия Бонева, Юлия Трашлиева, Пепа Батова, Нина Алексиева. Както аз до ден днешен ги наричам “Тежката артилерия"! Води ги като пълководец Златка Пърлева и вика от вратата високо: “Къде е Илианчетооо? Я да видя сега момичетата и!" Другите зад нея се смеят и я следват.

Момичетата ми зяпват и стоят неподвижни и гледат ту мен, ту тях. Златка продължава на много висок тон, жестикулирайки с невероятно изразителните си ръце: “Хайде да видя сега какво можете вие?" Всичко това е още докато идват към нас. Аз естествено се усмихвам щастливо, посрещам ги с широко отворени ръце, гушкаме се, целуваме се и правя неуспешен опит да ги представя на зяпналите ми момичета! Всичките ни гости се смеят, говорят една през друга, междувременно аз ги представям, доколкото ми позволяват и от вратата-за краката: “Хайде, давайте, играйте да ви видим".

Аз понеже си ги знам всичките, нахилила съм се и се обръщам към момичетата ми! Те са като гръмнати от цялата патардия, прегръдки, целувки, закачки, но застават и започват. На петия такт Златка скача и ги спира! “Чакайте сега, тука така не може да държите ръцете" Тя е нахлула на терена, хванала е единия обръч и показва все едно е на 18 години. Емилия Бонева и подглася, а Юлия Трашлиева и тя се намесва, все едно си е на тренировка с нейния отбор и ги готви за състезание. Аз стоя мирно отстрани и изпитвам невъобразима любов към всичките - Емилия треньор на олимпийски шампионки, Златка и Юлия на световни шампионки. Нина велик съдя, Пепа дългогодишен генерален секретар на БФХГ.

И трите показват въодушевено, скачат играят. Показват УНИКАЛНА техника с уреда, обясняват какво трябва да правят с ръцете, как да преливат движенията - ВОДОПАД от компетентност, емоция и любов към уреда и гимнастиката. Карат ги да повтарят…

Залата се изпълни с уникална енергия, която се прехвърли на момичетата, които промениха физиономиите си и полетяха. А Златка ги окуражава, хвали, радва им се… Скача и играе с пълна сила около тях. Аз си я познавах, защото имаше момент, в който заедно тренирахме в залата, но се възхитих истински на това, което изливаше с присъствието си!

Тренировката мина и замина за един миг. Такова настроение, такава жажда за игра…

Тя ги тренираше, а аз седнах до другите и се смеехме, припомняхме разни истории. По едно време Емилия и вика: “Златоо, айде стига! Остави момичетата да починат!" А тя и вика: “ Как ще почиват?! Трябва световни шампионки да стават!" Пък Емилия намига и отговаря: “ “Чакай тогава аз да ги потренирам, че да станат не световни, а олимпийски шампиони""!

И всички започнахме да се смеем!

А Златка се смее, ама седи на терена и ги учи…

Неведнъж ни посети…

Така я помня аз.

Огнена, можеща, любяща…

Златна Златка, не само със златните си медали, а с душата и сърцето си!

Поклон…

Дълбок поклон!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: