Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инфаркти и инсулти покосяват 20-годишни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:10 / 19.09.2011Коментари (0)238
Незаразните заболявания са бичът на новото време. До този извод достигат експертите на Световната здравна организация. Проучване проведено през 2008 година сред 193 държави за разпространението на незаразните болести показва, че те са най-честата причина за смърт в световен мащаб. Само през 2008 година от такива заболявания са починали повече от 36 милиона души.

Четири са незаразните болести, които са причината за високата смъртност. Най-много хора умират от сърдечно-съдови заболявания, следват онкоболестите, заболявания на белите дробове  и диабета. Незаразните болести са  причинили смъртта на половината от българите в годината на излседването.

Най-много от смъртните случаи - 66 на сто, са причинени от сърдечно-съдови заболявания. Онкозаболяванията са причинили смъртта на на 17 на сто от хората. От различни видове наранявания и травми е загинало 4 на сто от населението. 2% от хората са починали от диабет и респираторни заболявания.

Причините за високата смъртност от незаразни болести са няколко. На първо място от световната здравна организация посочват тютюнопушенето. Близо половината от мъжете и всяка трета жена у нас пушат. Другите рискови фактори са наднорменото тегло и слабата физическа активност.

Увеличава се борят на младите хора в  България, които са  поразени от инфаркти. Това показва практиката на  лекарите от пловдивската Университетска болница "Свети Георги".  Тенденцията е стряскаща: децата у нас масово страдат от високо кръвно налягане.

Болничното заведение е най-голямото в Южна България и в него се лекуват най-тежките случаи на сърдечно-съдови заболявания. Наскоро от отделението по "Инвазивна кардиология" са изписали млади хора на 27/28-годишна възраст, прекарали сърдечен удар.

Стресът е сред основните причини за честите инфаркти, инсулти и тумори. Според медиците, другите фактори, които отслабват имунната ни система са неправилното хранене и лошото здравеопазване.

Медиците твърдят, че масово хората не разпознават симптомите на тежките кардиологични заболявания. 49-годишният Димитър Желев преди три дни получава силно схващане с областта на гърдите, което е предизвикано от миокарден инфаркт. Бързото постъпване в болница, му спасява живота.

Според кардиолозите, профилактичните прегледи и намаляването на стреса могат значително да намалят смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания.

Източник: tv7






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: