Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат независим орган да разследва лекарските грешки
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:55 / 04.12.2011Коментари (0)186
Независим орган да разследва лекарските грешки. Това искат от Националната пациентска асоциация. Неправителствената организация предлага да се създаде изцяло независима институция от експерти, която да разглежда обективно случаите на лекарски грешки. Подобна институция има във Великобритания и се нарича Генерален медицински съвет, обясниха асоциацията.

Сред другите искания е да се разширят правомощията на изпълнителната агенция Медицински одит при разследването и произнасянето по казуси за лекарски грешки, като към нея се създаде група от представители на гражданското общество. Действащите комисии към Българския лекарски съюз да се реформират, предлагат още от организацията.

Години наред липсваше политическа воля, която да промени модела, заяви председателят на Националната пациентска асоциация Станимир Хасърджиев. Той бе категоричен, че българското общество все повече ще проявява пълна нетърпимост.

Пациентите зоват за законодателни промени, които да регулират отношенията "лекар-пациент" и които да оптимизират системата за доказване на лекарските грешки. Националната пациентска асоциация предлага да се създадат възможности за гарантиране на адекватни обезщетения за пациентите. Това според организацията може да стане с разписването в закона на ясна процедура за извънсъдебно решаване на спорове между пациентите и лекарите или болничните заведения.

Пострадалите от лекарски грешки настояват за създаване на независима институция за разследване на медицинските грешки, рейтингуване на болниците, периодична атестация на лекарите, както и промяна на начина за избор на екип. Искаме да се намали броят на лекарските грешки, подчерта той. Искаме страната ни да има повече деца, заяви загубилият двама близнаци баща Пламен Македонски. Според почернения мъж в българската реалност подмяната на документи, лъжите и прикриването на медицинските грешки са нещо напълно нормално.

Сред другите предложения на засегнатите граждани е се възстанови фондът за социално слаби, който да гарантира правата на здравно неосигурените. Предложението им е да се създаде гаранционен фонд за обезщетяване на пострадалите от лекарски грешки пациенти.

Източник: novinar.net






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: