Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат задължителни дипломи на готвачите в ресторантите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:03 / 31.07.2011Коментари (2)168
©
Искаме да сложим ред в ресторантите по отношение на хората, които могат да приготвят храна. С това има сериозен проблем. В европейските страни без тапия и необходимата практика не може всеки да готви в ресторант, докато при нас това е масово явление. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов.

Според него по морските курорти 90 % от готвачите са без необходимата квалификация. Без образование и професионални умения няма как да се спазва хигиената на хранене, смята Йордан Войнов.
"Така че ние в момента работим в тази насока. В европейските страни хора без необходимия ценз в кухнята могат да работят само като хигиенисти. Искаме да сложим ред и в това направление. Във Франция е посочено, че след като изкараш основно образование за готвач, задължително трябва да се изкара и стаж на чиракуване под наблюдението на професионалист. Едва тогава той може да бъде пуснат да приготвя храна за хора", коментира директорът на БАБХ.

Според него в рамките на няколко месеца мярката може да бъде въведена, съвместно с двете асоциации на готвачите в България. "С тях ще го изчистим този въпрос и както сега персоналът е задължен да има здравни книжки и регулярно да минава на медицински прегледи, така трябва да има професионална квалификация", уточни той.

Според Йордан Войнов мярката трябва да бъде задължителна, за да може този, който ще работи в кухня и наистина ще приготвя храна за много хора, съответно да има необходимата квалификация. Ако един човек не е запознат с хигиената на хранене, няма как да стане - много е опасно. "Ще дам един прост пример. Ако с ножа, който се реже сурово месо, след това се реже и салата, която се консумира в суров вид, става изключително опасно за здравето на човек", посочи Войнов.

Източник: Ekip news







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво правиш сега, къде се намираш 0 Нали обърна хода на историята преди 22 години, без СДС нямаше да има изобщо демокрация, частна инициатива...,ЕС, НАТО. Колко са привържениците ще видим след изборите! Една пропагандна машина с голям властови и
на 11.10.2011 г.
0
 
 
а баничарниците, пиците на парче, бързите закуски( хамбургери и др.) сандвичите с които се хранят 90% от децата и младите хора, ... никой не контролира, ...заспали , бавни реакции на управляващите, незаинтересованост!!!
Aнонимен
на 31.07.2011 г.
-4
 
 
и какво като са дипломирани няма да серът в яденето на хората ли?? То не стига че сега е нечовешко да си намериш работа камо ли ако почнат за всяка професия да искат дипломи...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: