Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изпълнителната власт насажда агресия срещу съда
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:25 / 01.02.2012Коментари (0)184
©
Общото събрание на Съюза на съдиите в България (ССБ)  изразява безпокойство си от опасно насаждане на агресия срещу съда от представители на изпълнителната власт.  Повод за становището е полицейската операция по арестуването на Валентин Янев - Вальо Бореца, озаглавена "Р.А.Л.И.Ц.А".

Мислителите на имената на полицейските акции надминаха себе си със заглавието на тази срещу Вальо Бореца.  Ралица е малкото име на съдията, председателствала състава, освободил Янев под домашен арест.

МВР обаче разчита името на съдийката като "Р-  рекет, А - алчност, Л - лицемерие, И - изнудване, Ц - цинизъм и А - анархия".

От ССБ припомнят, че мярката за неотклонение "домашен арест" на подсъдимия Валентин Янев е била изменена от петчленен съдебен състав на Софийски градски съд с председател съдия Ралица Манолова. В състава освен двамата съдии има и трима граждани съдебни заседатели. Прокуратурата се е съгласила със законността на променената мярка за неотклонение и не е протестирала определението на съд.

"Изпълнението на мярката "домашен арест" не зависи от добрата воля на обвиняемия, а е възложено на органите на МВР, които трябва да осигурят подходящ и непрекъснат контрол, изключващ отклонение на обвиняемия от адреса", пише в становището на съюза, публикувано на сайта на организацията.

Докато бе под домашен арест Янев бе арестуван за изнудване. В последствие се оказа, че той е имал разрешение да напусне дома си, за да отиде на зъболекар.

Според ССБ операция "Р.А.Л.И.Ц.А" е "опасен прецедент, който не може да  се отмине с примирение, тъй като това би било в противоречие с професионалното достойнство и морал".

С тази акция, според съюза, се дава ясен знак на съдиите, че ако вземат решение, което не се харесва на МВР, срещу тях ще последва поименна агресивна и манипулативна атака.

"Такъв подход грубо нарушава независимостта на съда и на съдиите в България и поставя под съмнение справедливия процес на всеки гражданин, обвинен в престъпление", пише още в становището.

Миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов нападна председателя на ССБ Мирослава Тодорова, че обслужва организираната престъпност, тъй като е забавила мотивите по дело срещу наркобоса Васил Маникатов. Тодорова обаче се защити, че Маникатов вече е бил осъден и се е намирал в затвора и затова забавянето на мотивите не е било фатално.


Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: