Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КАТ-аджийска тесла за ЧНГ, роботи ни пращат честитки около празниците
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:15 / 23.11.2010Коментари (0)130
© Blagoevgrad24.bg
Очаква се около Нова година да стартира електронната система за санкционирането на шофьорите-нарушители, заснети с камери. Ако до момента КАТ глобява около 5 процента от нарушителите с промяната на законодателството се очаква да бъдат наказани 95 на сто от заснетите с технически средства. Това обяви за Дарик зам.-началникът на "Охранителна полиция" комисар Алекси Стратиев.

Според последните промени в Закона за движение по пътищата нововъденията ще позволят ускоряване на процедурата, при която часове след нарушението на пътя ще бъде издаван електронен фиш, на базата на който собственикът на автомобила ще трябва да плати глобата си. Подобна система работи в Холандия. Комисар Стратиев изрази надежда мярката да намали с една четвърт жертвите на пътя.

"Контролът преминава в едно друго измерение. Тоест техниката влиза и замества хората, които в момента контролират на пътя. Най-същественото в законопроекта е не толкова завишаване глобите за скорост, а максимално много нарушители могат да бъдат установени и наказани. В момента ние установяваме нарушители, но не можем да ги накажем, тъй като изтичат давностни срокове, тъй като процедурата е изключително тромава, отпреди 50 години", коментира Стратиев.

Той допълни, че и софтуерът, и хардуерът са почти готови и около Нова година проектът стартира. По думите му доста отдавна се изготвя софтуерът, вече е приет като разработка на експертен съвет, предстои внедряването му в опитна експлоатация. Очакваме системата да заработи към Нова година, въпреки че е сравнително малка с тези 15 камери.

Очаква се да бъдат купени и монтирани още камери по пътищата, допълни комисар Стратиев. Ето какъв ще бъде механизмът за санкциониране на провинилите се шофьори според един от вносителите на поправките в закона, депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов: "За нарушение, установено с техническо средство той ще получи електронен фиш, който досега като понятие не беше регламентиран точно в основния и съпътстващите закони. Целта е до 2-3 дни, ако успеем да сработи системата, той да го получи. В срок до 14 дни да може с декларация да представи лицето, което е карало действително, защото фишът се изпраща на собственика на превозното средство, каквато е системата в Холандия. Ще плати 70 на сто, ако доброволно отиде и заплати в срок от седем дни нарушението. Ако не, ако обжалва или не го направи в този срок, тогава ще плати цялата глоба".

Източник: АСН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: