Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Каква е историята зад името на българското село Томпсън? 
Автор: Неда Узунколева 14:33 / 11.01.2024Коментари (0)349
©
Томпсън е единственото българско село с английско име. То се намира в Община Своге, Софийска област. Село Томпсън е образувано през септември 1960 година чрез обединяването на населените местности Бабул, Гара Томпсън, Завоя, Ливаге, Липата, Малък Бабул и Церови страги. Наречено е на британския майор Франк Томпсън, офицер за свръзка между британската армия и партизанските групи, който през 1944 е заловен и разстрелян в съседното село Литаково. 

Франк Томпсън е роден на 17 август 1920 г. в град Дарджилинг, Британска Индия. Произхожда от семейство с леви политически възгледи. През 1939 г., докато учи в Оксфордския университет, става член на Комунистическата партия на Великобритания под влиянието на първата си любов Айрис Мърдок, която впоследствие се превръща в светноизвестна писателка. Двамата дълго време си пишат писма и епистоларната им корепонденция свидетелства за силни чувства и вълнения. 

След като завършва университет Франк Томпсън постъпва като доброволец в Британската армия. Служи в Северна Африка, Близкия изток и Сицилия.

По времето на Втората световна война ръководителите на съюзническите страни в борбата срещу Хитлер - Сталин, Рузвелт и Чърчил - решават на Техеранската конференция в края на 1943 г. да окажат военна помощ на въоръжената съпротива на балканските народи срещу фашизма, в т.ч. и на българското партизанско движение. По силата на тези решения в първата английска мисия в България попада и младият майор Томпсън.

На 25 януари 1944 г. той е спуснат с парашут в Македония, за да осъществява връзка между британското командване и партизанските части, ръководени от Славчо Трънски. Включва се в британската военна мисия Mulligatawny с командир майор Мостин Дейвис, след чиято гибел обособява отделна британска мисия Клариджис в състав: майор Франк Томпсън, сержант Кенет Скот, сержант Джон Уокър и сержант Ник Мървин (Монро). През май 1944 г. мисията е включена в състава на щаба на Втора софийска народоосвободителна бригада и осъществява връзката между Главния щаб на НОВА и британската Балканска секция на Управлението за специални операции в Кайро. Получава сведения за структурата и състава на НОВА и ОФ. Въоръжава няколко български партизански подразделения.

Майор Томпсън участва в боен поход на Втора софийска народоосвободителна бригада от Югозападна към Северозападна България. На 23 май 1944 г. бригадата води битка с българска армейска част и жандармерия при с. Батулия. При боя в местността "Марина мъртвина" част от партизаните загиват. Майор Франк Томпсън е ранен, заловен, бит и разпитван от Разузнавателната служба при Щаба на войската.

Умира през нощта на 10 юни 1944 г., когато е изведен от ареста и разстрелян в района на местността "Калето" в село Литаково заедно с партизанина Лазар Атанасов и ятака Христо Гурбов.

Интересна е съдбата на Франк Томпсън след 9 септември 1944 г. Отначало е обявен за герой. На 29 юли 1946 г. българското правителство го награждава посмъртно с два ордена - "За народна свобода“ и "За храброст“. Малката железопътна спирка "Прокопаник“ в Искърското дефиле става гара "Майор Томпсън“. На неговото име са наречени улица в квартал "Лозенец“, пресечка на булевард "Джеймс Баучер“ и детска градина.

На 3 юли 1947 г. по покана на министър-председателя Георги Димитров в България пристигат майката Теодосия и брат му Едуард-Палмър. Лятото същата година у нас идват 24 младежи и девойки от мъгливия Албион. Обличат бригадирски униформи и работят на Прохода на републиката "Хаин боаз“. Бригадата носи името "Франк Томпсън“.

Нещата обаче внезапно се обръщат. След 1949 г. майор Томпсън е обявен за английски шпионин и разузнавач от едър калибър. Обвиняват го, че е виновник за всички поражения на партизанското движение. Най-вече за разгрома на Втора бригада край село Батулия.

Когато през 1951 г. са арестувани Славчо Трънски и Денчо Знеполски, излизат обвиненията, че Томпсън е вербувал двамата за английски шпиони. "Следствието искаше да призная - разказва Знеполски, - че майката и братът дошли у нас, за да възстановят връзката между мен и Интелиджънс сървис?!“

По горчивата ирония на съдбата Франк Томпсън, този благороден и талантлив апостол на интернационализма, е може би една от първите жертви на Студената война“, пише Едуард-Палмър в своята книга "Отвъд границата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: