Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какви са рисковете, ако заложим на покупка на ипотекиран имот
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:04 / 09.06.2024Коментари (0)1138
© Sofia24.bg
Има имоти, които често първоначално купувачите отбягват или реагират с недоверие, но това е просто социално предубеждение и липса на информираност. Всъщност този тип имоти са едни от най-изрядни и нещо повече, те са и тези, които понякога позволяват по-интересен коментар на цената. Това е така, защото става дума за ипотекираните имоти, обяснява  Александър Гергов от "Антре".

Ипотекиран имот е такъв, закупен с ипотечен кредит, който собственика погасява ежемесечно. Тъй като през последните години около 70% от имотите в София са закупени по този начин, то е нормално на имотния пазар да се предлагат и такива оферти.

Причините за продажба на ипотекиран имот може да са много, но винаги се намират няколко, които се продават заради финансово затруднение от страна на собственика. Ако причината е именно тази, то би следвало собственика да цели по-бърза сделка. Още по-интересно за купувача е, когато собственика вече не може да обслужва ипотеката. Тогава той разполага с около 90 дни за продажбата, преди банката да наложи възбрана и да прехвърли продажбата към частен съдебен изпълнител. И в двата случая - заради краткия срок, с който разполага собственика, напрежението и водещата нужда от обезпечаване на задълженията по кредита, може да направи собственика склонен на по-атрактивна за купувача отстъпка.

Естествено не става въпрос за “извиване" на ръце, което със сигурност няма да сработи. По-скоро за разумно разбиране нуждите на собственика и предложение с коментар според обстоятелствата. Какъв ще е този коментар и дали ще донесе желаната полза, зависи изцяло от ситуацията на собственика. Но при всички положения финансовата нужда и времевите обстоятелства дават предпоставка купувачът и личният му имотен консултант да демонстрират уменията си за водене на преговори.

Ключово е да се знае, че покупката на ипотекиран имот към банка не крие рискове за купувача, дори напротив - имотите с участие на банка са едни от документално най-изрядните. Процесът по придобиване също предполага всички налични възможности на пазара, а именно чрез:

– погасяване на кредита с ликвидни средства от страна на новия купувач;

– ипотечен кредит, тоест учредяване на нова ипотека върху имота на името на новия купувач и заличаване на старата;

– ипотекиране на друг имот и закупуването на желания;

Процесът естествено е малко по-дълъг и сложен, но заради участието на една или повече банки, сигурността по-сделката е оптимална.

Единствените спънки при подобни сделки може да са следните:

– голям интерес от пазара заради по-атрактивната цена, което да обезсмисли коментар по-цената и да провокира купувача към бързо вземане на решение;

– имотът да се даде на ЧСИ, което на свой ред да направи публичен търг. Този тип търговете често не са прозрачни и съответно имотите там по-често се придобиват от доверени лица;

– купувачът да отправи прекалено ниска оферта, която да обиди собственика и той да откаже да продължи преговорите;

В заключение покупката на ипотекиран имот е сигурна сделка, която може да се окаже и доста изгодна при правилно стечение на обстоятелствата, пише Pariteni.bg. Естествено тези сделки са рядкост, но пък се отплащат. Ето защо, когато човек попадне на такъв имот, трябва да обмисли внимателно стратегията си и да я консултира с личния си брокер.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Местни избори 2023 г.
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: