Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво е качеството на храната, която ще сложим на трапезата за Великден
Автор: Георги Иванов 09:43 / 26.04.2024Коментари (0)1156
© илюстративна
Ако си купите месо директно от производител в Турция за празниците и си го пренесете до България за лично ползване, няма как да има държавна гаранция, че то е безопасно. Това каза Бистра Иванова, началник отдел “Контрол на храните и граничен контрол", областна дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в София, в “Денят на Фокус" на Радио "Фокус". Под 20 кг закупено месо като количество в тези случаи не се приема като търговска сделка и не подлежи на проверка, поясни Иванова.

“В другите случаи контролът на месото с произход от трети страни започва на границата. То обхваща 3 вида проверка и проби от месото - няма пратка на пазара ни, която да не е минала през тази процедура", поясни Иванова.

“Ако месото е закупено от частни лица от Турция и си го пренесем в багажника на автомобила за лична консумация, няма как БАБХ да гарантирам за качеството му.Когато такова месо отиде обаче в търговска мрежа,вместо на масата вкъщи, ако колегите го открият в магазина без нужната документация, го насочват за унищожаване. Така се прекъсва незаконната търговия. Месото трябва да носи печат - гаранция, че при месодобива е извършен преглед в присъствието на ветеринарен контрол. Този печат е здравна гаранция", обясниха от БАБХ.

На мястото на излагане за търговия трябва да е посочена страна на произход на месото. Ако месото е било размразено и се предлага като охладено, трябва да е изрично написана датата на размразяването му, добави Иванова.

“От 8 април до момента са иззети 17 проби яйца, на които е извършен лабораторен анализ. От тях няма нито една партида с отклонения, така че те са напълно безопасни", успокои потребителите събеседникът.

Върху кората или самите яйца се поставя печат с код - първо цифра, която значи какъв вид отглеждане е приложено. 0 означава биологично, 1 - свободно, 2-подово отглеждане, 3-клетъчно, каза още Иванова. Следват 2 латински букви за страната на произход. Има 5-цифрен код, който указва областта на произход и регистрационния номер на производителя.

Инспекторите на БАБХ в момента проверяват всички магазини, складове и магазини за обществено хранене в засилен порядък заради предстоящите празници. Това са традиционни проверки по повод Великден. Сега акцентът е върху присъстващите на трапезата храни - боите за яйца, яйцата, козунаците и агнешкото.

Получени са сигнали за продажба на козунаци без етикет, понякога и онлайн. БАБХ поддържа регистър за всички търговци от разстояние - всеки може да направи справка,преди да си купи продукт онлайн, дали

платформата е регистрирана и съответно контролирана. Списъкът е на сайта на Агенцията, предупреди Иванова.

0700 122 99 е националният горещ телефон на Българска агенция по безопасност на храните. Там се подават сигнали за нередности от цялата страна.

Още по темата: общо новини по темата: 225
11.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Протестиращи нападнаха директора на Народния театър
Избор на български еврокомисар
Избори в Германия
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: