Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Караш с над 50 км/час конфискуват ти колата, блъскаш дърво отиваш на изпит
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:06 / 26.03.2010Коментари (0)259
© Blagoevgrad24.bg
Всеки шофьор, който се блъсне в стълб, дърво или напусне платното и се преобърне, задължително ще губи книжката си и ще се явява на изпит, за да получи отново правото да седне зад волана. Това е една от мерките в проектозакона за движение по пътищата, които в момента се обсъждат в държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

В последните 9 години при такива единични катастрофи са загинали 3222-ма българи, а всеки ден са били ранявани поне по 7 души, сочи статистиката на КАТ. Заради огромния брой подобни инциденти експертите от различни ведомства обмислят да задължат всички водачи, които причинят катастрофа с убити или ранени, да ходят на проверовъчен изпит, като преди това подобрят знанията и уменията си за безопасно шофиране.

"Загубата на управление на колата на пътя убива всеки ден хора, затова е много важно тези, които нямат достатъчно добри умения и са имали инцидент с напускане на платното, да минат допълнителни курсове и изпит", смята секретарят на комисията Алекси Кесяков.

Двойни глоби, спиране на колата от движение или директна конфискация са най-жестоките мерки, с които експерти смятат да дисциплинират джигитите на пътя. Според идеите за промени в закона всеки шофьор, който се движи с 30 или 40 км отгоре, ще плаща двойно, а при превишение над 50- по още 10 лв. за всеки километър.

"Ежегодно поради превишена и несъобразена скорост загиват над 470 души и над 3600 биват наранявани. Скоростта оказва определящо въздействие за броя на катастрофите и тяхната тежест", мотивират се експертите. Те предлагат при превишение над 50 км/час колата да се спира от движение от 1 до 3 месеца, а ако се повтори нарушението возилото да се конфискува.

От комисията съобщиха, че във Франция през 2008 г. са конфискували 3000 автомобила, засечени с 50 км над разрешените. От тях по-новите били продадени на търг, а старите били унищожени. Експерти са записали още в предложенията, че ако водачът кара бясно, докато вози и пътници, глобата му трябва да се увеличава с 30 лева за всеки превозван човек.

Ако сте качили в колата си пътници и нямате "Гражданска отговорност", книжка или сте почерпен, също трябва да плащате двойна глоба, предлага проектозаконът. "Когато застрашаваш не само своя живот, а и на най-близките си, нарушението е много по-опасно и затова и наказанието трябва да е по-сериозно", категорични са експертите.

Месец без книжка и 100 лв. глоба предлагат експерти за всеки шофьор, който изпреварва нагло, минава на червен светофар, не спира на зебра или влиза в насрещното. Това са опасни за живота нарушения, които винаги прерастват в тежки катастрофи, когато на същото място се появи друг участник в движението, мотивират се от комисията.

За да се облекчи градският транспорт, се предлага още за движение в бус лентата шофьорите да плащат 50 лева глоба и пак да губят книжката си за месец. Експертите настояват и всеки собственик, който си даде колата на шофьор без книжка, да плаща глоба от 200 до 400 лв., да няма право да кара 3 месеца, а автомобилът му да стои на трупчета поне 30 дни. Ако зад волана е седнал едновременно пиян и неправоспособен, колата директно ще се конфискува.

Броят на жертвите по вина на водачи без книжка се е удвоил през 2008 г. и 2009 г. спрямо 2001 г. - 112 убити и 800 ранени, а нарушението е придобило масов характер, информират от МВР. Когато водачът нарушава правилата и вози пътници, глобата му ще скача с 30 лв. за всеки превозван човек.

Пътник, който се вози при шофьор без книжка или пиян, пък ще се наказва с глоба от 50 лв. Същата санкция ще се плаща и ако седнете в кола без застраховка "Гражданска отговорност". За да се спрат опасните трошки по шосетата, от комисията искат 500 лв. глоба за пункт, направил фиктивен технически преглед. При повторно нарушение санкцията ще скача на 1000 лв., а фирмата ще губи лиценз.

Без право да сяда зад волана за 30 дни ще бъде и всеки участник в незаконни гонки. Състезателите в такива ралита ще трябва да плащат и глоба 500 лева, а организаторите - 2000.

За да се подготвят по-сериозно новите водачи, от МВР и транспортното министерство настояват да се води отделна статистика за катастрофите, причинени от млади шофьори. Идеята е да се следи в кои автошколи подготвят най-добре и възпитаници на коя фирма правят най-много катастрофи.

"Така може да се налагат и санкции на школите и дори да им се отнемат лицензите", обясняват запознати с проекта. За да се увеличи събираемостта на глобите пък те ще намаляват от 30 до 50 на сто ако се платят бързо.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: