Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Климатичните промени и животът в градовете: Как може науката да ни помогне и как градските реки допринасят за адаптацията ни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:01 / 19.07.2024Коментари (0)1090
©
В навечерието на българското домакинство на 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC), на 22 юли 2024 г. Националният доверителен екофонд (НДЕФ) събира съмишленици от университети, министертсва, общини, неправителствени организации, професионални организации в национална конференция "Адаптация към изменението на климата в градска среда - разгръщане на местния капацитет и националните политики“.

Конференцията ще открие министърът на околната среда и водите Петър Димитров в компанията на председателя на Управителния съвет на НДЕФ проф. Димитър Ненков, Изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, представител на Норвежката асоциация на общинските и регионални власти (KS) и ръководителя на Програмния оператор на Програма Опазване на околната среда и климатичните промени на Европейското икономическо пространство Силвия Рангелова. Водещ на тази сесия е Юлиян Попов, министър на околната среда и водите (2013 г и 2023 - 2024).

Предстои оживена дискусия по две актуални теми, които е важно да бъдат включени в дневния ред на българските общини през следващите години, пишат от МИОСВ.

Водещ на едната тема – Използваемата наука – е доц. Стелиан Димитров, основател на Националния университетски център за геопространствени изследвания и технологии в СУ "Климент Охридски“. С участието и на Светлана Жекова, член на експертния борд на Мисия Адаптация на ЕК, той ще ни помогне да разберем как научната информация може да стане достъпна и лесна за ползване при вземане на важни решения за инвестиции за предпазване от градски наводнения или ефекта на градския топлинен остров. Много са примерите вече, в които сме изпуснали възможността да приемем информирани решения като се позовем на "използваемата наука“. Време е да се научим от грешките си и да използваме научното знание, което е готво и е само на една ръка разстояние от нас.

Градските реки са важен фактор за адаптация към климатичните промени. С кметовете на Самоков и Троян и  представител на "Реките на София“ ще обсъдим с екперти плановете им за развитието на градските реки. Панелната дискусия ще се води от Юлиян Попов, министър на околната среда и водите (2013, 2023 – 2024 г.).

Работният обяд на конференцията е организиран във формат, в който над 70-те участници от общини, университети, фирми, студенти ще могат да разговарят с водещите на дискусиите.

А между двете панелни сесии домакините на конференцита в партньорство със стартъп компанията "Съркъл“, които първи предоставиха в София услугата за споделено ползване на велосипеди,  са подготвили изненада за участниците – велокино, в което за да се гледа филм е необходимо десет доброволци да въртят здраво педалите на велосипедите, които ще произведат енергията за кино прожекцията. Урбанизацията и изменението на климата са две мощни сили, които оформят съвременната околна среда. Градските реки, които са неразделна част от градския живот, са силно засегнати от тази динамика. Дискусията има за цел да очертае рамка за бъдещи усилия за възстановяване и устойчивост на градските речни екосистеми.

Конференцията е началното събитие на новата инициатива на НДЕФ за изграждане на капацитет и прилагане на иновативни практики на местно ниво за адаптация към климатичните промени в урбанизираните територии в рамките на Двустранния фонд на Програма "Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Европейското икономическо пространство .

Националният доверителен екофонд е създаден през 1995 година чрез първата суапова сделка "Дълг срещу околна среда“ между Република България и конфедерация Швейцария. От тогава до сега почти вече 30 години фондът финансира проекти в сферата на опазване на околната среда със средства, постъпващи по силата на междуправителствени споразумения от САЩ, Австрия, Германия, Швейцария, Малта или от европейските схеми за продажба на емисии на парникови газове. През последните десет години НДЕФ има и своя принос за развитие на политиките за околна среда, между които тези за управление на енергията в общините, прилагането на поведенчески подходи за намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към климатичните промени.

Още по темата: общо новини по темата: 1029
30.09.2024 »
28.09.2024 »
28.09.2024 »
27.09.2024 »
25.09.2024 »
25.09.2024 »
предишна страница [ 1/172 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: