ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Колко често ви манипулират, когато пазарувате | ||||||
| ||||||
Производителите полагат големи усилия, за да нарисуват здравословна картина, използвайки привлекателни модни думи като "естествено“ или "домашен стил“, за да ви съблазнят да мислите, че техните продукти са здравословни. Но реалността е, че те не са толкова добри за вас, колкото ви карат да вярвате. Подсладен с... Често производителите добавят екзотично звучаща форма на захар, за да звучи по-добре за вас. Независимо дали става въпрос за нектар от кокосови цветове, сироп от кафяв ориз или мед, това са видове захар и обикновено имат същия ефект върху нивата на кръвна захар, причинявайки подобно бързо покачване и срив, което ви кара да жадувате за повече сладка храна. Храната, подсладена с плодови сокове, не е по-различна. Тялото ви ще я разпознае като захар, както и бактериите по зъбите ви, които допринасят за кариеса. Не приемайте, че храните "без добавена захар“ са по-здравословни: някои марки, които твърдят, че са полезни за "здравето на червата“, съдържат изкуствени подсладители, а проучванията върху животни показват, че може да са вредни за него. Калории Любима хитрост на някои производители е да рекламират нисък брой калории на порция. Но размерът на порцията често е толкова малък, че ще си останете гладни. Без холестерол За всеки, който иска да намали холестерола, храна като пакетче чипс например, за която се твърди, че не съдържа това, ще звучи като подарък. Но когато ядете храни, съдържащи холестерол, тялото ви компенсира, като намалява количеството, произведено в черния дроб, намалявайки общото количество, което циркулира в кръвта ви. Така че няма голяма полза от храни без холестерол. По-добре е да проверите за наситени мазнини, тъй като ядете храни с високо съдържание на определени видове, като например палмова мазнина, това блокира работата на чернодробните рецептори, които премахват "лошия“ хорестерол LDL от кръвта. Лека храна Ако дадена храна е описана като "лека“, погледнете внимателно, за да определите в какво е по-лека. Хората често приемат, че това са калории, но по закон изискването е само тя да има 25 до 30 процента по-ниски нива на едно хранително вещество (независимо дали това са мазнини , сол, калории) от нормалното. Така че чипсът например може да има ниско съдържание на сол, но да има също толкова, ако не и повече, калории или наситени мазнини като стандартния чипс, за да компенсира загубата на вкус. Естествено Производителите налагат този термин, за да направят нездравословната храна да звучи по-здравословно, но това просто означава, че не са добавени изкуствени елементи и не казва нищо за това колко здравословна е тя. Сладкарските изделия може да се продават като "без изкуствени оцветители“, но все пак да съдържат 80 процента захар. И само защото цветът е получен от растение, това не го прави добър за вас. Имуноподдържащ Този етикет, който стана по-често срещан след Covid, може законно да се добавя към етикетите на храни с определени нива на хранителни вещества (често стратегически добавени) — включително витамини B6 и C — които са важни за имунитета. Но повечето от нас получават много от тези витамини: В6 се намира в домашни птици, говеждо месо, плодове и зеленчуци, а витамин С присъства в много храни (дори картофи). Всеки излишък, който приемаме, просто ще бъде изхвърлен. Нещо повече, тези храни често са пълни с добавки и захар, което може да навреди на здравето ви повече, отколкото добавените витамини да му помогнат. Био Ако една храна е етикетирана като "биологична“, най-малко 95 процента от нейните селскостопански съставки (т.е. от култури или добитък) трябва да са органични, но все пак може да съдържа определени хранителни добавки. Единият е карагенан или E407, който се добавя като сгъстител към кисело мляко и млека на растителна основа. Въпреки че е разрешен в органичните продукти, карагенанът е обект на разследване, след като проучванията установиха, че може да увреди лигавицата на червата. Така че, ако купувате органични, избирайте стоките си внимателно. Органичните пресни плодове и зеленчуци вероятно си заслужават, ако можете да си ги позволите, но не мислете, че био етикетът е гаранция за пълноценно здраве. Ако една торта е със 70 процента захар или чипсът е силно осолен, няма значение дали е органичен или не – няма да ви помогне много. Веган Веганството се е превърнало в синоним на "здравословно“ в съзнанието на много хора и производителите на храни са се захванали с това, пускайки всякакви вегански алтернативи от майонеза до кайма. Но когато става въпрос по-специално за веганско месо, то може да съдържа много силно преработени съставки и добавки, които пресъздават текстурата и вкуса на истинското месо - така че може да откриете, че висококачественият колбас от месо всъщност е по-добър за вас. Когато купувате преработена храна, уверете се, че първите три съставки (те винаги са изброени от най-голямото до най-малкото тегло) са цели храни — т.е. съставки, които бихте яли самостоятелно, като овес, домат, лук или сирене. Това ограничава дела на продукта, който идва от рафинирани съставки. Ако нещо твърди, че е с вкус на боровинки, например, проверете колко високо в списъка на съставките са боровинките. За да бъде някъде близо до полезно количество, то трябва да е близо до върха. За храни, за които се твърди, че са с високо съдържание на протеини, проверете дали това идва от цели храни като ядки, семена или бобови растения или от рафинирани съставки като изолат от соев протеин, които не са толкова полезни за вашето здраве. Опитайте това: Изключителен гръцки печен боб Кой би си помислил, че яденето на боб за понижаване на холестерола може да има толкова добър вкус? Направете двойна партида и замразете за натоварени дни. 1 супена лъжица зехтин екстра върджин 1 глава лук, нарязана на ситно 2 скилидки чесън, наситнени 1 с. л. доматено пюре 2 формички по 400 г нарязани домати ½ ч. л. смляна канела ¼ ч. л. смляно индийско орехче 3 ч. л. пушен червен пипер 1 ч. л. сух риган 250 мл вода, преварена 400 г маслен боб, отцеден и изплакнат 400 г консервиран боб, отцеден и изплакнат 150 г манголд или спанак, нарязан 50 г маслини Каламата 35 г фета, натрошена, за сервиране Загрейте фурната до 180c/160c вентилатор/газ 4. Загрейте олиото в огнеупорна тенджера, след това добавете лука и чесъна с щипка сол и черен пипер. Гответе внимателно десет минути, докато лукът омекне. Разбъркайте доматеното пюре и гответе за една минута, след това добавете домати, канела, индийско орехче, пушен червен пипер, риган и вряла вода и оставете да къкри. Разбъркайте боба, зеленчуците и маслините и след това поставете във фурната за 20 минути или докато се сгъсти и шупне. Отгоре поръсете с натрошена фета. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Шофьор на благоевградски училищен автобус е бил нападнат от родител
10:43 / 14.11.2024
Катастрофа в тунела край Дупница
09:11 / 14.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: