Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Колко са минералните бани по пътя на Родопската теснолинейка
Автор: Диана Бикова 07:19 / 13.06.2024Коментари (0)1036
© Plovdiv24.bg
Най-романтичното пътуване - така може да се определи изминаванането на разстоянието от Септември до Добринище с Родопската теснолинейка. Тя е единствената действаща теснопътна железопътна линия в България с дължина 127 километра. По трасето се намира и най-високата гара у нас - Аврамово, 1267 метра.

Пътят между двете крайни гари се преодолява за около 5 часа, но е повече от атрактивно преживяване заради прелестните гледки към планините. Влакчето води пътниците в друг свят. Китни гари посрещат и изпращат малката композиция, която е единствената запазила откритите мостчета за преминаване от един в друг вагон. 

За друг интересен факт, за който малко хора се сещат, съобщават в страницата на Родопската теснолинейка:

Знаете ли колко са минералните води по пътя на теснолинейката? Може би няма в света друга жп линия, свързваща толкова много топли минерални извори... вижте!

Още на 10-тия километър от линията се намират Варварските минерални извори, които са втори по горещина в страната. Там има действаща минерална баня с вани и СПА хотел. Най-близката спирка е Марко Николов - на няколко стотин метра от тях.

Велинград е втората и най-известна точка с минерални води, неслучайно носи титлата СПА столица на Балканите! В града има и хотели, и обществени бани, и басейни, които работят през цялата година.

Другата по-малко известна минерална гара по пътя на влакчето е Якоруда - там, до жп спирка Якорудска минерална баня, се намират местните извори, чиято вода влиза в общинския плаж, минералната баня и съседния им СПА хотел. Водата е слабо минерализирана, приятна на температура. Спирката на влака се обслужва от всички влакове, а трите обекта са на 300 м от нея.

Още една локация, за която е малко известно, че е достъпна с теснолинейката, е разложкото село Елешница. В земите му също бликат минерални води, насочени към страхотен плаж. Теснолинейката спира на 6 км от селото - на спирка Ген. Ковачев, откъдето има път до селото. А отивайки към селото, по пътя има и още 1 минерално местенце, сгушено в гората, с гледка към река Места, предпочитано от мнозина за уединение и релакс, въпреки по-лошите условия.

Следващата известна СПА дестинация е село Баня в Община Разлог. Много често посетители на това курортно селце слизат на Банско, за да посетят Баня,  незнаейки, че теснолинейката обслужва селото и то си има спирка, носеща името Гулийна баня и обслужвана от всички влакове по линията.

Последната минерална точка е крайната гара Добринище със своите хотели, плаж, който работи целогодишно и минерална баня.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Бюджет 2024
50-ото Народно събрание
Местни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: