Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Копринените молци и копринените буби могат да се консумират според указанията?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:02 / 15.07.2024Коментари (0)1017
©
Сингапур направи крачка и одобри 16 вида насекоми като безопасни за консумация от човека. Сингапурската агенция по храните (SFA) включва щурци, личинки, ларви на молци и един вид медоносна пчела. Агенцията казва, че е взела това решение просто защото индустрията за насекоми е "зараждаща се и насекомите са нов хранителен продукт".

Решението на Сингапур идва, когато Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие (FAO) продължава да насърчава консумацията на насекоми като екологичен начин да получим протеини в диетата си - както за хората, така и за добитъка им.

Кои са видовете, предназначени за консумация от човека

Сингапур е одобрилa 16 вида насекоми в различни фази на растеж. Във възрастен стадий са четири вида щурци, два вида скакалци и медоносна пчела. В стадий на ларва има три вида брашнени червеи, бяла личинка и личинка на гигантски бръмбар носорог, както и два вида молци. Копринените молци и копринените буби (различни стадии на един и същи вид) могат да се консумират според указанията.

"Наистина е удивително да видим, че сега имат толкова голям списък от видове, които са одобрени за консумация от човека", казва пред Guardian Скай Блекбърн, австралийски ентомолог и хранителен учен, който се застъпва за консумацията на насекоми и продава продукти на основата на насекоми. "Това наистина показва, че Сингапур е малко по-отворен, отколкото си мислехме, че ще бъде към ядливите насекоми".

Суши с добавки от копринени буби, някой да иска

Верига ресторанти в Сингапур, наречена House of Seafood, вече се подготвя да сервира 30 ястия от насекоми, съобщава Straits Times, включително суши, гарнирано с копринени буби и щурци, солен яйчен рак със суперчервеи и Minty Meatball Mayhem: кюфтета, покрити с червеи.

Сред продуктите от насекоми, които сингапурските власти казват, че могат да бъдат внасяни, са: Mасло от насекоми, сурови тестени изделия с насекоми като добавена съставка, шоколад и други сладкарски изделия, съдържащи не повече от 20% насекоми, осолени, саламурани, пушени и сушени пчелни ларви, маринован бръмбар личинка и какавида на копринена буба, предава lifestyle.bg.

Блекбърн казва, че едно от нещата, които са обнадеждаващи за списъка на Сингапур, е, че той включва видове, които все още не се отглеждат за консумация с търговска цел, включително европейската медоносна пчела и гигантския бръмбар носорог.

Къде другате хората ядат насекоми

2205 вида насекоми се ядат в 128 страни по света, според проучване, публикувано тази година в списание Scientific Reports. Повечето от тези видове са в азиатските страни, следвани от Мексико и африканските страни.

В Тайланд, Индия, Демократична република Конго и Китай се консумират стотици видове насекоми, като Бразилия, Япония и Камерун ядат по 100 или повече вида.

Сингапурските готвачи ще могат да внасят много креативни рецепти за насекоми от цял ​​свят, където те се сервират дълбоко пържени, на пръчици, в нудели, в маргарити, в аранчини, в консерва или по друг начин. Продуктите от насекоми се продават по целия свят в ресторанти, пазари, супермаркети и от вендинг машини.

ЕС е в процес на одобряване на повече насекоми като това, което нарича "нов източник на храна", но към днешна дата е одобрил само четири. Австралия е одобрила само три вида - щурец и два вида брашнен червей досега, като "ненови, нетрадиционни" хранителни източници.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Замърсяване на река Струма
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: