Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Корупционните практики еволюират, стават все по-скрити, хора все по-страхливи да докладват, а подкупите по-големи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:52 / 07.11.2023Коментари (1)378
©
Ще бъде представена книгата "Системата за превенция на корупция и измами“, която посочва и описва подробно 26 елемента. Всеки един от тях има 5 секции:

1. Цел

2. Описание

3. Как политиците могат да променят законите за да изградят елемента на държавно ниво?

4. Как се идентифицира елемента в дадена организация?

5. Как се определят точки за наличие и ефективност за описания елемент?

Книгата е насочена към всички граждани, експерти, политици, журналисти и др., които се интересуват от темата за корупцията и как тя може да бъде минимизирана в дадена частна организация, в държавни и общински фирми и структури.

Автор на книгата е един от основателите на Антикорупционния фонд в България (АКФ) Йордан Карабинов, MBA, ACCA, CIA. С над 20 години професионален опит, той стартира кариерата си като одитор в ПрайсуотърхаусКупърс България през 1997 г. В периода 2001-2008 г. е прекарал в Нидерландия, където е работил както мениджър Вътрешен одит за Lucent Technologies, General Electric и ArvinMeritor. Ръководил е екипи за вътрешен одит в 14 страни в Европа, САЩ и Австралия. Йордан Карабинов има образователна степен MBA от IMD, Швейцария. В периода 2013 г. – 2022 г. е бил Председател на Управителния съвет на Института на вътрешните одитори в България.

Що е то корупция?

Всяко искане, предлагане, даване и вземане на парични средства или услуги в замяна на даване или получаване на облаги се определя като корупция, според Гражданската конвенция за корупцията, ратифицирана със закон. Всеки подкуп предложен пряко или косвено срещу действие, бездействие или противодействие на належащо изпълнение е противозаконно.

Корупционният пейзаж у нас

България отбеляза 43 точки от 100 в Индекса за възприятие на корупцията за 2022 г., отчетен от Transparency International. Индексът на корупцията в България е средно 39,36 пункта от 1998 г. до 2022 г., достигайки най-високата си стойност за всички времена от 44,00 пункта през 2020 г. и рекордно ниско ниво от 29,00 пункта през 1998 г. По този индекс от 0 до 100 точки оценките на държавите вървят във възходящ ред.

Индексът за възприятие на корупцията (CPI) се публикува от Transparency International в началото на всяка година. Докладът се основава на анкети на експерти от цял свят по теми като свободна преса, почтеност и независима съдебна система. В CPI по-ниско класираните страни се сблъскват с "ненадеждни и зле функциониращи публични институции като полицията и съдебната система“.

В класирането 180 държави България е 72-ра в реда, като страната на първо място е с най-честен публичен сектор.

Корупционните практики еволюират. Стават все по-скрити, гражданинът все по страхлив да докладва, а парите за подкупи все по-високи. Купуването и продаването на гласове е най-явният пример за корупция, а наказанията са нищожни. Язвите в съдебната система се отварят от случаи, които се крият зад правни формулировки неразбираеми за широката общественост, не стават публично достояние “парите под масата" на съдията.

"Според мен корупцията е проблем № 1 за България. – споделя Йордан Карабинов - Корупцията засяга всеки един от нас под формата на лошо здравеопазване, липса на професионални възможности, замърсени храни, мръсен въздух, замърсена околна среда, тънки магистрали, пътища осеяни с дупки, лошо правосъдие, и липса на доверие в институциите. Всичко това кара младите да имигрират в търсене на по добри професионални възможности и условия за живот на тях и техните деца.“

В книгата е посочен максимален брой точки, които могат да се дадат за всеки елемент и е обяснено как се определят точките за всеки отделен елемент. Максималния брой точки от сбора на всички елементи е 140 т. Легенда разяснява сбора на оценените точки за всеки елемент. Ако след анализ на системата за превенция на корупция и измами в дадена организация, сборът от точките на всички оценени елементи е под 70, това означава, че в организацията няма система. Резултат между 70 - 90 т. показва наченки на система. Резултат между 90 - 110 т. означава, че има система само ако Елемент 1, "Тон на върха“ има максимален брой точки. Резултат над 110 т. означава, че има система, която може да се подобри.

"По този начин всеки читател може след като прочете книгата и извърши своя собствен анализ с определяне точки на всеки отделен елемент, да оцени напълно обективно дали в дадена организация има или няма система за превенция на корупция и измами и да направи препоръки за нейното подобрение. Когато ръководството е корумпирано и крадливо, служителите го виждат и те самите са по-склони да участват в корупционни схеми и да крадат. Корупцията и измамите могат да се минимизират стига ръководството да не иска да краде. Ако ръководството не иска да краде то ще изгради ефективна система за превенция на корупция и измами. Ако то не знае как, то ще наеме експерти в областта, които ще му помогнат. За мен това е толкова просто и лесно, но е очевидно e невъзможно защото не се случва вече 30 години след промените през 1989. Просто ни управляват корумпирани и крадливи политици.“ – допълва авторът на книгата "Система за превенция на корупция и измами“.

Книгата ще бъде представена на 15-ти ноември от 19:00 в клуб "Перото“ в София. Входът е свободен, съобщават организаторите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.11.2023 г.
0
 
 
Парадоксално! Но и Нормално! Най-изтънчените форми на Корупция с Власт! Сега и Тук! И защо политическите партии не искат да признаят Конституционните права на Българските граждани? Говорят за всичко друго, но НЕ и за това!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: