Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Костадинов: Историята помни героите, а не предателите
© Булфото
История помни героите, а не предателите. Това заяви във видео, публикувано във Фейсбук, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод 116-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. 

Мястото, на което е проведено първото Велико Народно събрание, на което апостолите на Четвърти революционен окръг вземат решение да вдигнат въстание. Паметникът тук е уникален, защото е едновременно и паметник на герои, и паметник на предатели, и паметник на националната чест и достойнство“, разказа Костадин Костадинов.

"Ще разкажа историята, без да разказва името. Сред 65-делегати на Събранието на Оборище има един предател. След като свършва събранието, първата му работа е да отиде да каже на турците. След като разбират, че се готви бунт, първата им работа е да започнат да арестуват един по един комитаджиите. Първата им работа е да посегнат на революционния комитет в Копривщица. Нашите революционери отказват да се подчинят на заповедта на турците, научават, че се готви ареста им и действат изпреварващо. В резултат на това на 20 април 1876 г. въстанието избухва преждевременно. Това е една от големите причини то да бъде неуспешно, защото е било добре подготвено".

"Благодарение на този, чието име от паметника е изтрито, загиват близо 10 хил. души.  Това са жертвите на Априлското въстание", разказа още Костадинов. 

"Когато започват да правят паметника, хората, които го изграждат, действат по спомените на въстаниците, по книгата на Димитър Страшимиров – най-големият български историк, писал за Априлското въстание, разбира се и по "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов. Записват името на предателя, без да знаят, че е такъв. Когато започва откриването, тук има хора от оцелелите въстаници. Виждайки какво има на паметника – наред с героите да е и името на предателя, първата им реакция е спонтанна. За да не бъде допуснато името да бъде видяно и запомнено от другите, те свалят подкови от конете си, изваждат клинците – пирони, което се забиват копитата, и с тях започват да чегъртат камъка. Още тогава името на този предател е заличено", отбелязва Костадинов. 

"Знам името на предателя, но няма да го кажа, защото трябва да бъде заличено от историята. Такава ще бъде съдбата и на сегашните национални предатели", категоричен е той.

Още по темата: общо новини по темата: 48
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
22.09.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: