
ЗАРЕЖДАНЕ...
Козунакът под 5 лв./кг е менте! | ||||||
| ||||||
"Като видите козунак, който струва 2 лв. за килограм, бъдете сигурни, че вътре няма нищо - нито захарта е достатъчно, нито плънката - това е имитация", категоричен е Попов. Според него реалната цена е около 5 лева. В големите търговски вериги е малко по-евтино, но това е заради високите обороти, които правят. В думите на Георги Попов може да се увери всеки, решил да замеси вкъщи великденските хлябове. Само продуктите за 1 кг домашен козунак, който обикновено се прави с краве масло, а не с мас или олио, стафиди, бадеми и др., струват около 10 лева. В сметката не влизат трудът и токът. Между 4 и 5 лв. е реалната цена на един козунак, това каза вчера Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Според него потребителите може да се ориентират по цената за качеството на стоката. "Като видите козунак, който струва 2 лв. за килограм, бъдете сигурни, че вътре няма нищо, просто не е козунак - нито захарта е достатъчно, нито плънката - това е имитация." "Гледам, че са започнали да пускат козунаци по 0,90 лв. за половин кг, което е смешно", допълни шефът на асоциацията и предупреди, че има много некоректни търговци, които се опитват в такива празнични дни да изкарат някакви пари за сметка на потребителя, а не за сметка на своето "трудолюбие". Той посочи, че не очаква да има някаква разлика в консумацията от миналата година. "Цените са същите, с малки разлики. Така че не би трябвало да има спад на продажбите. По-скоро няма да има разхищение. Хората ще купуват толкова, колкото е необходимо. Няма нови видове козунак, на пазара се предлагат традиционните видове - с пълнеж от стафиди, ядки, орехи, шоколад, лимонови и портокалови кори. Всичко зависи от фантазията на майстора на конкретната фурна, отбеляза Попов. Козунакът по фурните е на почти същата цена от м. г., но яйцата са по-скъпи. Цената им вчера достигна 35-40 ст. за бройка в столичните Централни хали. Там и агнешкото бе увеличено предпразнично с около левче - бутчето се продаваше по 15,90 лв. за кг вместо за 14,90, а плешката бе по 12,40 лв. килото. С около 50 ст. на килограм се качиха и цените на Женския пазар, където плешката поскъпна от 10,50 лв./кг на 11 лв. В месарниците по пазара обаче могат да се купят най-евтините агнешки главички - по 2 лв. за бройка. Източник: в. "Труд" |
Още по темата: | общо новини по темата: 13 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg