ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кравето масло у нас - двойно по-скъпо маслото в ЕС | ||||||
| ||||||
По-голямата част от маслото, което достига до трапезата ни, е внос. Затова всяка трудност при доставката прави разходите за транспорт и логистика по-големи. Ударът на кризата с коронавируса вече се усеща по веригата. Така през последния месец килограм масло на едро у нас се е търгувал за малко над 14 лв., докато средните цени по другите европейски борси са били около 6,80 за кг или казано иначе – наполовина, показва анализът на икономистите. "Количествата, които се произвеждат в страната са крайно недостатъчни, за да задоволят потреблението. Вътрешното производство може да задоволи до 30-40 %. Маслото не е уникален случай – така че всичко това, което се случва в момента – тези логистични проблеми, с транспорт, с доставки по цялата верига, се отразяват на цената и на самата реализация на продукта", посочва Божидар Иванов от Центъра за изследвания в селското стопанство. Според експертите, които следят пазара на едро у нас, разлика в цените при нас и при другите в Европа – има, но тя е много по-малка. Разминаването идва тъй като у нас се отчитат цените на маслото преди да достигне до магазините, а в другите държави – още в самото начало на веригата, когато излиза от мандрите, преди да е обработено и пакетирано. "Естествено, че в страните с големите производители ще намерим по-изгодната цена, тъй като тя е без логистичните разходи. В момента имаме един марж между 12 и 14 лева на кг масло при еднакво съпоставимо качество – разбира се това масло може да го намерите на 5 евро – т.е. с 2 лв. по-евтино. Но като отчетем, че Полша е хиперпроизводител на масло ще си намерим отговорите на въпроса", коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според бранша - консумацията на масло у нас е малка – средно по 80-90 тона на месец. А произведените от нашите мандри количества засега са напълно достатъчни, за да задоволят това потребление. "Около 50 % от маслото на нашия пазар е българско. Почти 80-90% от българските предприятия имат такова производство, но сега го реализират към сладкари, шоколадопроизводвтво, хлебарство. Не е проблем, ако има такова търсене, маслото да се разфасова и да се задоволи крайния потребител", казва Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:Всички | Само на регистрирани | Моите | На приятелиПокажи и всички отговори
Aнонимен
на 15.04.2020 г.
+1
на 15.04.2020 г.
+3
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета