Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Купуваме по-скъпи храни отколкото останалите европейци
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:25 / 26.01.2011Коментари (1)1094
© Blagoevgrad24.bg
Цените на храните продължават да вървят нагоре. Така на практика се оказва, че българите започват да купуват храни по-скъпи от тези, които купуват европейците. Не всички стоки в Европа са по-евтини отколкото у нас, но има доста продукти от първа необходимост, които могат да се намерят на по-ниски цени. По-евтино в Европа например се продава пилешкото месо, както и някои плодове и зеленчуци, захарта.

Статистиката отчита, че през последните седмици храните у нас продължават да поскъпват. По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата значително са се увеличили цените на основни храни като сиренето, кашкавала, ориза, каймата и краставиците. От Комисията отчитат също големи разлики в цените на продуктите у нас и в Европа:

"В момента цената на едро е 2,66 стотинки на литър олио, докато моите данни са, че от Италия може да се внесе на 80 евроцента литъра, което прави разлика от един лев", съобщи Едуард Стойчев, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата. Не само в Италия обаче има по-евтини продукти. Подобно е положението и във Великобритания:

"Захарта в България в момента е на по-високи нива цената отколкото в Лондон - рафинирана бяла захар", призна Антонина Белопитова, Софийска стокова борса.

Една от причините храните у нас да са по-скъпи е липсата на добра складова база и логистика, което не позволява продуктите да бъдат съхранявани добре дълго време.

" Едни от най-големите тържища изхвърлят от 190-200 тона зеленчуци и плодове на месец. Ами представете си този огромен брак как се отразява на цената на това, което е било продадено", коментира Едуард  Стойчев.

Преди време цените на храните в Италия отбелязаха драстичен скок. Тогава италианците бойкотираха покупката на спагети в знак на недоволство от новите цени. Експерти коментират, че това не може да се случи при българските потребители, защото те не са единни.

Експертите очакват цените на храните да продължат да вървят нагоре в световен мащаб. Основната причина е, че страни с работещи икономики и голямо население като Индия и Китай внасят големи количества храни. Това увеличава търсенето и повишава стойността на храните.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Къде сте коментатори!!!! Или вие се интересувате само от Циркаджийските истории! ЦИГАНИТЕ и Турците ли са виновни. за горната новина- ядем по скъпа храна от европейжите- получаваме 10 пъти по ниски заплати от тях-- КОМЕНТАРИ- О Един болен психопат извършил престъплени-на арената са стотици. политици Ни се подиграват като НИ сервират смешни сцени-- дискутираме най активно!!!!! Ще гладуваме ама няма да ритаме срещу поскъпването на храните!!! ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА ЧЕ ВЕЧЕ СИ ОСЪЗНАВАМЕ ВИНАТА!! В ЕВРОПА НЯМА ПЕДЯ ЗЕМЯ НЕОБРАБОТЕНА== А У НАС НЯМА ОБРАБОТЕНА ДАЖЕ НЕ МОЖЕМ ДА СИ СЪХРАНИМ НАСЪЩНИЯ. ОСТАВЕТЕ ДЕЛЕНИЕТО НА ЦИГАНИ БЪЛГАРИ ТУРЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ -ДА ИЗЛЕЗЕМ НАЙ ПОСЛЕ НА ПОЛЕТО ДА СИ ГЛЕДАМЕ НИВИТЕ И ЖИВОТНИТЕ!!! ВСЕ ПАК ЩЕ НИ Е ПО ДОБРЕ ОТКОЛКОТО ДА ЧИСТИМ ТОАЛЕТНИТЕ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ---С НАШИТЕ ДИПЛОМИ ....!!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: