Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кърлежи вече няма да се изследват в Националния център за заразни и паразитни болести
Автор: Неда Узунколева 15:51 / 08.06.2024Коментари (0)1028
©
Кърлежи вече няма да се изследват в Националния център за заразни и паразитни болести. Това може да се случва само в частни лаборатории, като приблизителната цена на изследването е 18 лева.

През май 2024 спрямо май миналата година има близо 70% ръст при различните видове тестове за лаймска болест. Това показват данните на една от големите в страната ни частни лаборатории.

Една от причините, за да не се тестват кърлежи в НЦЗПБ е, че за първи път там вече се изследва и Т-клетъчен имунитет. Според проф. Христова това е най-важният показател дали лаймска болест е активна.

"Освен антитела можем да изследваме и наличието на Т-лимфоцити. Не е възможно да се изследват огромен брой кърлежи в една референтна лаборатория и това никъде в света не се прави. Референтната лаборатория е да потвърди спорна диагноза от периферна лаборатория или да се правят уникални изследвания, които никъде не се правят", заяви проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ пред БНТ.

Изследваните кърлежи през май в една от големите частни лаборатории са 658, което е двойно повече отпреди година. Положителни за лаймска болест от тях са 63.

"Броят на изследваните кърлежи е близо 100% увеличен и горе-долу толкова е процентът на положителните тестове. Тоест тази популация, която е положителна в природата, си е налична", допълни д-р Благовеста Пенчева.

Въпреки третирането на тревните площи страх при родителите има.

"Не разрешавам да влизат в тревните площи, тъй като независимо дали се пръска или третира зелената площ често се случва да има кърлежи. Аз съм хирург и много често в практиката ми се е случвало независимо от всичко да вадим кърлежи от деца", коментира Моника Момчилова.

С най-висока честота ухапани от кърлежи хора е районът на Южния парк. От Столична община заявиха, че след направени предписания от Столичната регионална здравна инспекция в момента се изпълняват извънредни обработки срещу кърлежи на част от столичните паркове.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Местни избори 2023 г.
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: