Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекар каза как да се пазим, за да не легнем болни на морето или след отпуската
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:21 / 02.08.2024Коментари (0)1116
© Facebook
Да хванеш вирус на морето – и това, ако не е "класика в жанра“. Летните инфекции са вгорчили не една или две ваканции – чак да си помисли човек, че нарочно го правят. И донякъде си е така – и микроорганизмите, оказва се, си имат сезонни "предпочитания“. Но и отпускарите не са "невинни“ – факт е, че през ваканцията сме една идея по-непредпазливи. Затова и част от нас "гледат лятото през прозореца“, както се шегуват в популярната реклама. Можем ли да избегнем този банален и неприятен сценарий? И как да се пазим, за да не легнем болни на морето или след отпуската? Отговорите дава пред списание BETTY д-р Димитър Комитов, част от екипа на Катедра "Инфекциозни болести“ на ВМА.

Sofia24.bg публикува текста, качен на страницата на ВМА във Facebook, без редакторска намеса:

Ентеровируси

Диария, предизвикана от различни вируси, бактерии или техните токсини. Остри вирусни хепатити А и Е. Така най-често изглежда "класацията“ на най-типичните летни инфекции, които вгорчават ваканцията, обяснява д-р Димитър Комитов. Специализантът в Катедра "Инфекциозни болести“ разкрива как най-често се заразяваме, кои симптоми издават диагнозите и – разбира се – как най-лесно да се възстановим, ако ни поразят.

Ентеровируси в басейна

"Ентеровирусите са основни причинители на страдания през летия сезон. Традиционно са разделени в 4 групи: полиовируси, коксаки А, коксаки B, ECHO-вируси и някои по-късно открити, номерирани от 69 до 71. Наименованието им идва от способността им да се размножават в стомашно-чревния тракт на хората, засягат по-често децата“, отбелязва младият лекар. "Основни механизми на предаване са фекално-оралният и контактно-битовият, а по-рядко – и въздушно-капковият. Разпространяват се основно чрез замърсени храни, вода – особено канална и тази в басейните“, предупреждава д-р Комитов.

Честит ви "летен грип“

Интересно е, че около 90% от инфекциите протичат асимптомно. "Характерни заболявания, причинени от ентеровируси са: острото фебрилно заболяване, известно като "летен грип“, протичащо с гърлобол, повишена телесна температура, кашлица и коремни болки, както и херпангината, протичаща с мехурчета по твърдото и мекото небце“, разкрива специализантът в Катедра "Инфекциозни болести“. Като допълва, че често ентеровирусните заболявания причиняват обриви по тялото, по-широко познато е заболяването "ръка-крак-уста“, причинено главно от Коксаки А16, като за него характерен е обривът по гърлото, около устата, както и по дланите и стъпалата.

Рядко се стига до менингит

"Други ентеровируси могат да причинят хеморагичен конюнктивит, силни мускулни болки, рядко се засяга и сърдечният мускул или централната нервна система под формата на менингит или енцефалит“, не пропуска да спомене и по-тежките усложнения д-р Комитов. Младият лекар обяснява, че специфична терапия за тези заболявания няма. Важно е да се поемат течности и да се прилага симптоматично лечение – като температуропонижаващи средства, например. "При усложнения е задължително да се търси лекарска помощ“, подчертава специализантът.

"Врагът“ в чинията

Какво е лятото без диария? "Тя може да бъде причинена от различни вируси – по-често рота-, норо-, сапо- и астровируси. Бактериалните заболявания пък са салмонелози, шигелози, кампилобактериози, йерсиниози и др.“, изрежда ги д-р Комитов. Най-често срещани за сезона са т.нар. хранителни токсикоинфекции. "Примери за такива са поглъщането на токсин на St. aureus – след консумация на бързо разваляща се храна (често млечни или сладкарски изделия), попаднали от лица, страдащи от стафилококови инфекции по кожата и лигавиците; на Bacillus cereus (след консумация на пържен ориз); на Vibrio parahaemolyticus (след прием на риба и морски дарове), както и салмонелна токсикоинфекция след консумация на яйца и др.“, алармира специализантът от ВМА. По всичко личи, че трябва да сме нащрек и в ресторанта на плажа, и в сладкарницата.

Никакво "алангле“ в жегата

"Изброените болести протичат с гадене, повръщане, коремни болки и диария, фебрилитет, появяващи се сравнително кратко след поглъщане на определена храна. Това води до изразена дехидратация на организма и обща отпадналост, поява на мускулни крампи, диселектролитемия, хипотония и тахикардия“, разяснява д-р Комитов. И бърза да напомни – правило №1 е храната да се съхранява не повече от 3 часа на стайна температура. Наред с това, да се спазва добра лична хигиена при приготвяне на ястията, а зеленчуците и плодовете да се измиват добре. "Зелените салати е препоръчително да се накисват предварително във вода със сол и оцет. Трябва да се избягва още пиенето на вода от съмнителни водоизточници. Месото и рибата да са добре термично обработени, по възможност да се ползват собствени прибори за хранене“, препоръчва младият лекар.

Диарията иска вода и пробиотик

Хубавото на диарийния синдром е, че обикновено не изисква прием на антибиотици или други специфични лекарства. "Най-важно е адекватното заместване на загубените течности (рехидратацията), корекцията на електролитния дисбаланс и възстановяването на чревната флора с пробиотици. Подчертавам, че приемът на медикаменти, потискащи чревния мотилитет (лоперамид и др.) често не са подходящи при инфекциозна диария, тъй като парализират червата и възпрепятстват извеждането на "отровата“ от организма“, предупреждава д-р Комитов.

Хепатити А и Е "в атака“

Диарията е неприятна, но най-често "минава и заминава“ за ден два. За жалост, характерните за лятото остри вирусни хепатити тип А и Е са далеч по-упорити. "Източник на инфекцията е най-често болният човек, който може да прекара заболяването безсимптомно, но да я разпространява. Механизмът на предаване е фекално-орален, чрез замърсени хранителни продукти, вода, ръце, предмети и др. Най-често заразяването става при неспазване на добра лична хигиена, затова и хепатит А се нарича още "болест на мръсните ръце“, коментира специализантът от ВМА. И успокоява, че типичните за лятото хепатити обичайно са с т.нар. доброкачествено протичане. "Хепатит А не хронифицира, а това рядко е възможно при хепатит Е – при имунокомпрометирани лица. Особено възприемчиви към него обаче са бременните жени, които боледуват по-тежко“, обръща внимание лекарят от екипа на Катедра "Инфекциозни болести“.

Очите пожълтяват, урината потъмнява

Можем ли да се досетим, че сме болни? "Заболяванията имат характерно стадийно протичане, като започват с обща отпадналост и тежест в дясно подребрие, след което се развива т.нар. иктерен синдром. Той се изразява в пожълтяване на склерите на очите и кожата, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията“, дава отговор д-р Комитов.

Диетата е ключова при лечението

Неприятното е, че възстановителният период е дълъг – може да достигне и до 6 месеца. "При острите вирусни хепатити важно значение има общоукрепващото лечение – покой, диета, богата на въглехидрати и бедна на мазнини, вливания на глюкозни и водно-солеви разтвори, витамини, симптоматични средства и хепатопротектори – медикаменти, които спомагат чернодробното възстановяване“, разкрива терапевтичния алгоритъм специализантът от ВМА. 

"При продължително задържаща се жълтеница, високи нива на билирубина и холестазните ензими се прилага и урзодезоксихолева киселина. Важно е да се избягва приемът на алкохол, както и на токсични за черния дроб медикаменти. От диетата се изключват консервирани меса и риба, пикантни подправки, пържена храна и др.“, допълва младият лекар.

Винаги с презерватив

Има ли как да се предпазим от острите вирусни хепатити? "Профилактиката се състои в спазването на добра лична хигиена и контрол над храните и водоизточниците“, обяснява д-р Комитов. 

Онези, за които ваканцията е "безкраен флирт“ и често сменят сексуалните партньори, не бива да забравят презерватива. Заразяването може да стане и при татуиране и поставяне на пиърсинг, затова лекарят препоръчва да се доверяваме на надеждни студия. 

"Съществуват и ваксини за хепатити A и B. Важно е медицинският персонал да бъде имунизиран“, напомня на финала д-р Димитър Комитов.

Още по темата: общо новини по темата: 1018
16.09.2024 »
15.09.2024 »
15.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/170 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: