Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекарите спират да прглеждат, имат да взимат 97 млн. лева
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:32 / 06.03.2010Коментари (0)195
© Blagoevgrad24.bg
Личните лекари обявиха, че от следващата седмица спират да приемат пациенти. Причината - от началото на година здравната каса не им е превела нито лев. На територията на цяла София ще работи само един кабинет - в 29-то ДКЦ.
Какви са причините за ефективните стачни действия?
От началото на година лекарите трябва да се справи с още един проблем - здравната каса намалява талоните за прегледи при специалисти, както и направленията за лабораторни изследвания.

"Около 50-60 талона са по-малко, което не е малко. За моята практика, ако сметна колко талони ми дават - на пациент се пада 1 талон на година. Единствената причина един общопрактикуващ лекар да откаже талон на пациент не е, че не иска да го лекува, а просто , че не може да го даде", казват лекари. Със същите проблеми трябва да се справят всички семейни лекари и специалисти, както и 6 хиляди зъболекари. От двете съсловни организации са пресметнали, че здравната каса им дължи 97 милиона лева.

"Невъзможност да се платят задълженията към общината - това са наемите, закъсняват с плащането на заплати на нает персонал, задължения към ВиК, фармацевтични доставчици и т.н. Това е резултатът от забавените плащания", каза д-р Димитър Ленков, секретар на БЛС.

"Не стана дума само за проблеми в малки практики. Това е една декларация от областните болници- 25, които се смята, че са гръбнакът на здравеопазването в България", добави председателят на съсловната организация д-р Цветан Райнов.
"Това забавяне рефлектира както върху зъболекарите, така и към помощния персонал и към доставчиците на консумативи", каза д-р Николай Шарков, БЗС.

Заради забавените плащания следващата седмица лекарите започват протести. Засега готовност да оставят кабинетите си заключени са обявили в Кюстендил, Пловдив, Смолян и София. Личните лекари посъветваха пациентите да звънят на телефона на Спешна помощ. От лекарския съюз призоваха колегите си да не се отказват от съдебни дела и да търсят компенсации заради забавените плащания.

Днес председателите на съсловните организации се срещнаха с премиера, финансовия министър и министъра на здравеопазването. Беше обещано, че плащанията започват другата седмица, и че ще бъдат отпуснати още 350 милиона лева за здраве до края на месеца.

"Аз гаранции не чувам. Това са обещания, които чухме и преди два месеца, парите се превеждат и следващия месец нещата се повтарят. Това за нас не е достатъчно, протести ще има. От нас са зависими твърде много хора, които имат семейства и разчитат на това, което ще им платим", каза д-р Делфина Нунияс, председател на Дружеството на семейните лекари. Лекарите възразяват и срещу отпадането на преференциите за медиците при наемане на общински кабинети.
Ефективен протест ще има и в Шумен, както и отделни лекарски практики в Пловдив, Кюстендил, Русе и Ямбол. В понеделник ще има нова среща на премиера със съсловните организации.
Днес стана ясно още, че Комисията за защита на конкуренцията разследване на най-големите фармацефтични фирми. Проверява се дали те са сключили забранено споразумение, за да манипулират обществените поръчки за доставки на скъпоструващи лекарства.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: