Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекарският съюз дава на прокуратурата Здравната каса
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:11 / 17.11.2010Коментари (0)148
©
Пореден ден на недоволство сред медиците. Българският лекарски съюз дава на прокуратурата Здравната каса заради съмнения за източване на пари към определени болници, съобщи в Пазарджик председателя на съсловната организация Цветан Райчинов.  

"От отчетите, които най накрая дава касата след многократни искания е видимо, че цели региони са ощетени с финансиране за сметка на други и има и такива, които са облагодетелствани без никаква причина и мотивация. Това ни кара да смятаме, че нещо тъмно става там", обясни Райчинов.

Болниците във Варна и Благоевград  получават редовно финансиране, а тези в Русе и Търговище са най-ощетени, допълни Райчинов. Именно дължимите от Здравната каса близо 1 млн. лева към петте болници в Търговищка област изкараха лекарите там на протест.

"Прави се разлика във финансирането на болниците, отделно, че се забавя заплащането. От три месеца болницата в Попово не е получавала заплати", каза д-р Снежана Йорданова.

"Колкото повече се натрупва това недостатъчно финансиране, толкова повече, естествено, задълженията се увеличават и в крайна сметка нашите доставчици нямат търпимост до безкрай", допълни д-р Боян Филев.

Час преди протеста, от областната управа обясниха разминаването с проблем в Здравната каса.

"Те са установили, че има наистина грешка по време на изчисленията. Хората, които са я допуснали са санкционирани и са отстранени от работа. От тук нататък грешки няма да има", заяви Митко Стайков.

Дължимите пари от тази грешка болниците в Търговищко ще получат до края на годината. Финансови проблеми има и в Белоградчишката болница, която алармира, че е пред спиране на приема на пациенти заради намаления с около 40% делегиран бюджет за ноември.

"Те трябва да бъдат транспортирани до друго лечебно заведение. След изписването на тези пациенти, които в момента са лежащо болни в стационара на болница Белоградчик трябва да прибегнем до друга стъпка, евентуална, да излезем в неплатен отпуск, тъй като този делегиран бюджет няма да може да осигури трудовите възнаграждения и осигуровките към НАП", коментира управителят на МБАЛ "Белоградчик" д-р Петя Попова.  

Най-близо до Белоградчик, на 50 км, е видинската болница. Пътят обаче е лош и разстоянието се взима за повече от час. От Районната каса заявиха, че тъй като болницата е общинска собственост, проблемите там нямат връзка с финансирането от касата на база реални приходи. Ако от община Белоградчик изплатят дължимите суми, болницата няма да остане без пари.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: