Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Личните лекари отказват да поемат нощни дежурства
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:52 / 15.12.2010Коментари (5)172
© Blagoevgrad24.bg
Личните лекари категорично отказват да поемат нощни дежурства и да са на 24-часово разположение, съобщиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари вчера след неформална среща с експерти от Министерството на здравеопазването.

Джипитата са категорични, че не са те хората, които ще определят кой случай е спешен и кой неотложен, и да пресяват пациентите къде да отидат на лечение. Досега това решаваха т.нар. спешни портали към болниците, както и дежурните екипи от центровете за спешна помощ, които извозваха болните и пострадалите в най-подходящите според състоянието им лечебни заведения.

Девет милиона лева отпуска кабинетът за групови практики на лекари и индивидуални кабинети на джипита, които ще дават нощни дежурства от 2011 година, припомниха експерти от Министерството на здравеопазването.

В рамките на тази сума те трябва не само да оказват помощ при спешни състояния, които не изискват намесата на лекар специалист и лечение в болница, но и да обслужват по-леките, но неотложни случаи, като например обработване и превързване на дълбока прорезна рана на ръка например.

Същевременно лекарите от спешните портали в болниците няма да получават, както досега, по 20 лева на всеки преминал пациент, а ще бъдат на годишни бюджети.

Замисълът на здравното министерство е, че личните лекари, които най-добре познават пациентите си, са тези, които да казват кой случай действително е спешен и кой не е, за да не се пълнят спешните отделения в болниците и центровете за спешна помощ с хора, които се обаждат там дори при леки оплаквания, като например болки в стомаха от обострен гастрит след преяждане.

Джипитата прекратяват преговорите си със здравната каса по Националния рамков договор за следващата година, съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. До това решение е стигнала експертната група за преговори в частта първична извънболнична медицинска помощ заради опита да се наложат нощни дежурства. Съсловната организация на общопрактикуващите лекари категорично не желае да бъдат правени каквито и да било промени в договора, който трябва да засегне и изискването за въпросните дежурства.

Създаването на групови практики за нощни дежурства и дежурства в празнични дни ще отнеме време, а стимулът е спорен. Сформирането им ще отнеме време, не е възможно те да заработят още от следващата година, тъй като е необходима и съдебна регистрация, коментира д-р Диана Чинарска от управителния съвет на Българския лекарски съюз, който също подкрепи джипитата. Иначе според нея идеята е добра. По думите на д-р Чинарска експериментът трябва да започне с няколко пилотни проекта из страната и едва когато стане ясно, че механизмът работи, към него да се премине навсякъде, за да не останат хората без адекватна лекарска помощ при спешна нужда.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
хайде хората коментиращи тази тема да уважават лекарското съсловие къде го има това за 500 лева на месец да си на 24 часово разположение това е абсурдно а освен това здравно неосигурените цигани само чакат да стане след полунощ и тръгват за най-малкото нещо до болницата примерно засърбял ги г*за и освен това все са недоволни идват пияни и заплашват лекарите това го няма никъде в европа но като оставим на страна това съсловие вечно недоволния българин винаги намира за какво да е недоволен колкото и да се стараят лекарите да си свършат работата съвестно и сега ще се намери някой да ми каже как взимали подкупи и това е така но това не са всички масово практикуващи лекари за които здравната ни система е бич и половина помислете и от тяхна гледна точка и никога не слагайте всички от едно съсловие под общ знаменател
+5
 
 
Физически е невъзможно един лекар да е на разположение 24 часа. А пък за психически да не говорим.
+5
 
 
"Личните лекари категорично отказват да поемат нощни дежурства и да са на 24-часово разположение ... те трябва не само да оказват помощ при спешни състояния, които не изискват намесата на лекар специалист и лечение в болница, но и да обслужват по-леките, но неотложни случаи, като например обработване и превързване на дълбока прорезна рана на ръка например..." Представяте ли си, сега от джипитата ще се очаква да приложат на практика придобитите през университетските години основни лекарски познания, ще трябва да носят пряка отговорност за последиците от некопентетнността си, а не само да са поредната част от маркетинговата стратегия на фармацевтичните компании. Да, но те нежелаели! А да не би да има желаещи да плащат данък здраве и да не получавате качествено и адекватно лечение? Който се чувства не удоволетворен от работата си - да се преквалифицира! Но нали сме си в България (...нема такава държава...) и тук в голяма степен важи лафа на един мой добър приятел : " Като се знам какъв инженер съм - ме е страх да отида на доктор."
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: