Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Липси за над милион в държавната компания "Ел Би Булгарикум"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:26 / 20.12.2023Коментари (0)556
©
Директорът на държавното млекопреработвателно дружество "Ел Би Булгарикум" Ивайло Лилов, който встъпи в длъжност в края на септември, е установил щети за над 1 милион лева, причинени на компанията от бившите й ръководства чрез сключване на неизгодни договори. Това заявява Лилов в интервю пред БТА.

"Изводът е, че дружество умишлено е водено към фалит с действията, които са били предприемани, щетите са за милиони и имаме готовност да оформим тези констатации в доклади до принципала - икономическия министър и Държавната консолидационна компания, под чиято шапка е дружеството", заявява той.

До края на седмицата ще бъде готова окончателно възложената проверка, която обхваща периода на действие на бившите две ръководства на фирмата, като ще бъде сезирана прокуратурата. Предварителните данни сочат, че най-големи щети дружеството е понесло след края на февруари месец тази година. Стотици хиляди левове били губено от неизгодни договори с търговски вериги, но такива продължавало да бъдат сключвани.

Лилов уточнява, че става дума за договори за едни и същи продукти в едни и същ отрязък от време, които за едни вериги са договаряни по пазарни цени, а други с 30 - 40 на сто под тези цени.

"Други щети, нанесени на дружеството са свързани с начина на остойностяване на разходната част на дружеството. Към момента данни от проучване, осъществявано с помощта на външни консултанти, са показали, че системата, която използва компанията, не е конфигурирана по начин, който да отразява всички разходи по веригата. Разходи, трупани за сметка на дружеството, не са калкулирани в остойностяването на продуктите и това е правено умишлено, за да не бъдат те ценообразувани правилно", даде подробности Лилов. Имало и редица случаи на дублиране на дейности от страна на външни изпълнители, което удвоявало разходите.

Преди дни на пресконференция двама уволнени директори от компанията обвиниха сегашното й ръководство и директно Лилов в нарушение на закона за храните, Закона за държавните предприятия и Кодекса на труда, както и продължаване на работата съвместно с фирма, доставяла унгарско мляко. (линк)

Макар и неспоменавайки конкретно имената на въпросните двама бивши служители, Лилов коментира, че се работи само и единствено с българско мляко, а две трети от него се купувало директно от фермите без посредници. За този месец пък щели да бъдат преработени 780 000 литра мляко, което било близо два пъти повече от количествата, преработвани през лятото на 2023.

"Целта ни е дружеството да поддържа цялата производствена гама от продукти, тя да е достъпна за нашите клиенти във всички търговски обекти и да е с безкомпромисно качество и здравни ползи, еталон за всички производители в сектора", уверява Лилов.

Припомняме, че рокадите на върха на единствената държавна компания за производство и преработка на мляко и млечни продукти са доста чести. На 21 февруари бе сменен шефа Николай Маринов след получени редица сигнали за нарушения. За нов директор бе назначен Владимир Русев, смяна последва и след това.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: