Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Любомир Кючуков за изборите в Европа: Противопоставянето този път беше геополитическо срещу национално
Автор: Георги Иванов 13:01 / 12.06.2024Коментари (0)1023
©
Тези избори се проведоха не на базата на идеологическото противопоставяне ляво срещу дясно, а противопоставянето този път беше геополитическо срещу национално. Именно затова бягството от центъра беше надясно, към националното. Това каза Любомир Кючуков – бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той припомни, че на изборите през 2019 г. очакванията също бяха за възход на крайнодесните. Сега обаче тази вълна е била много естествена, защото е бил подменен изборният терен.

Парадоксално по думите му е, че основният ресурс на крайнодесните партии са сегашните политики на управляващите в Европа и неспособността им да се справят с проблемите. "Високомерното отношение към милионите европейски граждани, гласували за тези партии, като към втора категория избиратели е невярно и контрапродуктивно, защото те отразяват обществени процеси. На практика евробезкритичността се оказа по-пряк пък към национализма, отколкото евроскептицизмът. В Европа има мултикриза – снижен жизнен стандарт, миграцията, войната, последиците от Зелената сделка. Това води до загуба на сигурност – и национална, и персонална, и на доверие към управляващите“, коментира Любомир Кючуков.

Резултатът от изборите показва сериозна промяна на политическите баланси в Европа. "При това не само през призмата на възхода на крайнодесните. Има и един друг изключително важен елемент от това одесняване и той е придвижването надясно на дясноцентристките партии в Европа, на партиите членки на Европейската народна партия, и като политики, и като партньорства, като готовност за сътрудничество с европейските консерватори и реформисти и отдръпване от сътрудничеството със Зелените. Точно затова интригата сега е дори не дали, а до каква степен ЕНП ще се обърне към крайната десница. Изключването на "Алтернатива за Германия“ от групата на крайнодесните "Идентичност и демокрация“ отваря широко вратата именно за такова сътрудничество“, обясни директорът на Института за икономика и международни отношения.

Разпускането на правителството на Франция според него е било разумна реакция на случилото се във Франция и в Европа. "Макрон трябваше да продължи сегашното управление, което очевидно му носи негативи, или да рискува да загуби това управление на гребена на дясната вълна. Той разчита на възпроизвеждането на т.нар. "санитарен кордон“ във Франция спрямо крайната десница, който винаги досега се е задействал на парламентарни избори, когато център-лявото и център-дясното се обединяват“, обясни Кючуков.

Той отбеляза, че в първото си изявление след изборите Урсула Фон Дер Лайен изведе на преден план борбата с левия екстремизъм, оставяйки на второ място рисковете от крайнодясната вълна. "С това тя даде ясна заявка, че ще разчита на подкрепа и от крайната десница, най-малкото като коз при разговорите със социалистите и либералите в Европа, за да получи тяхната подкрепа. Интерпретациите, които ЕНП подава в момента, говорят именно за подготовка на такъв тип сътрудничество. Крайната десница се представя като все по-нормална. Т.е. има процес на политическо легитимиране на крайнодясното на европейско ниво“, посочи Любомир Кючуков.

Той отбеляза, че критерият за сътрудничество с крайната десница от страна на ЕНП е геополитическото, а не идеологическото, и минава на първо място през позициите на съответните партии към войната в Украйна.

Според бившия заместник-министър на външните работи възходът на популистките и крайнодесни партии означава много по-трудно намиране на общоевропейски решения. "Очевидно това ще повлияе върху цялостните политики на Европейския съюз – мигрантската, Зелената сделка и всички останали, които залагат преди всичко на задълбочаване на интеграцията на Евросъюза. Ще бъде много по-трудно намирането на общи компромисни решения“, смята той.

Според Кючуков обединението на крайнодесните в своеобразен националистически интернационал е практически неосъществимо. "Най-малкото, защото национализмите по своята същност, особено съседските, най-често водят до сблъсъци, а не до обединение. Нещо повече, след изключването на "Алтернатива за Германия“ се очаква тя да състави трета група политическо семейство в Европейския парламент в този политически спектър. Но независимо от това в колко групи ще бъдат тези политически партии, тяхното влияние ще затрудни изключително много общите решения в Парламента и ще повлияе много върху избора на лидерите на европейските институции“, допълни той.

Още по темата: общо новини по темата: 31
30.06.2024 »
21.06.2024 »
18.06.2024 »
17.06.2024 »
14.06.2024 »
11.06.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: