Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МВР призова: Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:35 / 01.09.2010Коментари (0)331
© Blagoevgrad24.bg
ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ
1. Отделете време преди първия учебен ден да изберете най-безопасния  маршрут от дома до училище, обсъдете с ученика как да пресича, да се оглежда, да не тича при пресичане.
2. Препоръчваме да закупите на детето си светлоотразителна жилетка, връхни дрехи, чанта, раница или обувки със светлоотразителни елементи "котешки очи".
3. Проучете къде и с кого ще играе детето ви след училище. Огледайте заедно подходящите места в квартала, които са по-далече от улици с интензивно движение.
4. Постарайте се детето ви да кара велосипед само в присъствието на възрастен. Тава се отнася особено за деца под 7-годишна възраст. Твърде опасно е и за по-големите - 10-12-годишни.
5. Ако детето ви непременно държи да кара велосипед без вие да го придружавате, преди да дадете своето съгласие, заедно с него разгледайте и определете кои са безопасните за това места в квартала - алеи, градинки, затворени за движение улици.
6.  Не оставайте безучастни, ако забележите опасна игра на деца на и край пътното платно, която ги поставя в риск от пътна злополука. По подходящ начин им направете забележка и им обяснете опасността.
7. Най-застрашени от злополука като пешеходци са децата до 14-годишна възраст. Обяснете им, че най-опасни са леките автомобили, защото се движат по-бързо от товарните и автобусите. Насочете вниманието към най-важното изискване - никога да не прекрачват бордюра и да не стъпват на платното преди да са се огледали първо наляво, после надясно дали не приближава автомобил. Дори да им струва, че автомобилът е далече, по-добре е да го изчакат и да пресекат чак когато платното е напълно свободно.
8. Не пренебрегвайте законовото задължение за използване на обезопасителни системи /седалки и столчета/, когато превозвате малки деца в автомобил.

 ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЕЦАТА И ЮНОШИТЕ
 1. Преди да пресечете, спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само когато не приближават автомобили и след като прецените без колебание, че сте в пълна безопасност. Ако се чувствате несигурни и застрашени, помолете някой възрастен да ви преведе през платното или пресичайте в група, заедно с възрастните. Колкото и да бързате, не пресичайте платното тичешком.
2. При пресичане на оживени кръстовища със светофар не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено, и то с висока скорост. 
3. Не пресичайте на неопределени за това места /извън кръстовищата и пешеходните пътеки/. Рискът е особено висок при пресичане между паркирани край пътното платното автомобили. Заради ниския си ръст малкото дете е невидимо за шофьора на приближаващия автомобил и на практика излиза в опасната зона, когато той вече не може да спре.
4. След учебните занятия по обратния път до дома не започвайте игри близо до пътното платно, защото може да се увлечете и да излезете внезапно и без оглеждане на платното. Предупредете и другите деца за опасността. 

ПРЕПОРЪКИ  КЪМ ВОДАЧИТЕ
1. Щом забележите деца на и край пътното платно, намалете скоростта с готовност за спиране или спасителна маневра. Не забравяйте, че увлечени в играта, децата могат да пренебрегнат своята безопасност.
2. В населени места винаги се движете със скорост под максимално допустимата. Бъдете изключително внимателни, когато шофирате по оживени улици с търговски обекти, интензивен поток от пешеходци и ограничена от паркирани автомобили видимост, с готовност да реагирате при внезапна поява на дете на пътното платно - пеш,  на велосипед, със скейтборд или ролкови кънки. Характерни места, където това може да случи, са спирките на обществения транспорт, сигнализираните пешеходни пътеки, отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки .
3. Ако забележите търкулнала се топка на платното, бъдете готови за спиране. Голяма е вероятността след нея да изтича дете.
4. Ако има групи деца от двете страни на платното, които разговарят - бъдете в готовност за спиране. Много вероятно е някое от децата да се втурне през платното към другата група.
5. Намалете скоростта, ако в населено място застигнете група деца, които вървят отдясно по платното, с гръб към вашия автомобил. Сигнализирайте за приближаването си с клаксона. Ако децата не реагират, повторете.
 6. Когато дете стои на тротоара или пред пешеходната пътека, предвидливо намалете скоростта. Опитайте да осъществите визуален контакт с него, за да се убедите, че детето е забелязало вашия автомобил.
7.  Когато забележите дете, което се колебае дали да пресече улицата по пешеходна пътека, виждайки приближаващия ви автомобил, намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка да пресече спокойно. Децата са склонни внезапно да излязат на платното, защото са убедени, че на пешеходна пътека имат пълно предимство.
8. Въпреки че товарните автомобили са по-бавни, децата се плашат повече от тях. Ако сте зад волана на лек автомобил, то вероятността дете да изскочи внезапно пред вашия автомобил е по-голяма. Компенсирайте опасността от ПТП с по-ниска скорост.
9. Когато решите да спрете, за да пропуснете дете да пресече, не забравяйте, че в този момент може друг шофьор да е решил да ви изпревари. Той не би видял детето, което пресича и би го блъснал, след като то се появи внезапно в опасната зона на неговия автомобил.
10. Често се срещат юноши на мотопеди и мотоциклети, които шофират без да притежават свидетелство за управление и без предпазни каски. Очаквайте от тях необмислени маневри. Заобикаляйте ги със скорост, която би ви позволила да реагирате при изненадващи действия от тяхна страна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: