Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мартин Жерков: Едно от най-важните неща за поддържане на мозъка е движението
Автор: Живко Кръстев 15:04 / 29.07.2024Коментари (0)1078
©
Едно от най-важните неща за поддържане на мозъка е движението. Мозъкът еволюира, за да контролира тялото и да правим движения така, че да оцеляваме. Това каза обучителят Мартин Жерков в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Децата между 2- и 3-годишна възраст имат два пъти повече мозъчни връзки, отколкото възрастните. "Това има изключително голяма логика от гледна точка на еволюцията. В първите години от развитието си мозъкът създава много връзки, повечето от които стават излишни в последствие. Но те стават излишни или се закрепят на база на сигналите, които се получават отвън. Когато сме в млада детска възраст, някои от връзките ни трябват – те остават, а другите отпадат. Когато сме поставени в друга ситуация, може коренно различни връзки да останат, а други да отпаднат. По този начин мозъкът може да се адаптира във всякакви ситуации“, обясни Жерков.

Той разказа историята на Оксана Малая, която се ражда в бедно семейство в Украйна с родители алкохолици и много братя и сестри. Една вечер те изоставят детето, което се спасява благодарение на кучета, при които се приютява. Тя бива намерена след пет години. "Спасителите били шокирани, че тя се държи като куче – лае, ходи на четири крака, яде на четири крака. Тя има доста проблеми, но след интензивни терапии и намеси, Оксана в голяма степен си връща човешкото поведение“, разказа Жерков.

Той сравни мозъчната кора като карта с разчертани държави. "Всяка една от тези "държави“ се бие с другите "държави“ за територия. Когато някоя от тези "държави“ не бъде стимулирана, т.е. не й се подават сетивни сигнали от реалния свят, тя започва да губи битката и други части започват да я "превземат“. Тези ефекти се наблюдават особено в ранна детска възраст. Така слепите хора например се научават да възприемат звука по различен начин“, даде пример Мартин Жерков.

Около 20% от енергията на тялото отива в мозъка, и то когато си почиваме.

Невропластичността постоянно намалява до 25-годишна възраст.

Последната част, която съзрява, е префронтален кортекс, който отговаря за планиране, дългосрочно мислене, овладяване на импулси. "Това не означава, че не може да учим и да се променяме след 25 години. Напротив, има проучвания, които показват, че създаването на нови неврони може да се случва и на 90-годишна възраст, макар и доста по-малко и само на определени места. Това е абсолютно необходимо“, подчерта Жерков.

Ако предскажем, че нещо ще се случи, но сетивните сигнали оборят това, те променят по някакъв начин вътрешния модел на мозъка, което от своя страна предизвиква процесите на невропластичността. "Ученето на практика е грешно предположение за това какво ще се случи. Тогава мозъкът се активизира повече и обработва тази информация така, че следващия път да има по-добро предположение. Когато попадаме в нова среда, мозъкът е много по-активен, защото постоянно прави предсказания, но те често се оказват грешни, защото не сме били в тази среда. Тогава мозъкът е много по-активен, за да учи и придобива нови преживявания, съответно и невропластичността се увеличава. Едно от необходимите условия да учим каквото и да е е да правим грешки“, обясни Жерков.

На 5 септември Мартин Жерков организира обучение за конкретни техники за стимулиране на невропластичността.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: