Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Миков: Натискът не може да е повод за отказ от мандат
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:49 / 05.08.2013Коментари (4)504
©
Натиск заради самия натиск, натиск, заради желание на непредставени в парламента политически сили не може да бъде повод за отказ от мандат. Това заяви на пресконференция председателят на парламента Михаил Миков в отговор на въпрос докога парламентът ще работи под натиск.

"Натиск за решаване на наболели проблеми, трупани с години, за решаване на социални въпроси, които засягат хиляди граждани, такъв обществен натиск е здравословен.

Част от протестиращите много често поставят важни въпроси, които имат място за решаване в законодателната дейност", посочи Миков. "Легитимността на Народното събрание се черпи от избори. Има и такъв тип легитимност, която се черпи от обществена подкрепа. Всеки орган, всяко правителство трябва да има легитимния срок от време, в който да докаже оправдава ли обществените очаквания или не. Априорното обсъждане на този въпрос, без да дадеш шанс за апробация в практиката, подменя смисъла на демокрацията и не е нищо повече от неудовлетвореност от изборните резултати, а не от конструираните след резултатите институции", заяви председателят на НС.

Според него са необходими поне 100 дни, а на сегашния кабинет са дадени само 10 дни. "Ние се вслушваме постоянно. Не се страхуваме от предсрочни избори. Само че да не излезе след това, че някой е недоволен или пък ние да сме недоволни и да се опитваме да блокираме институциите", коментира той.

Деструкцията като подход към НС е част от проблема с разбиването на институциите в България, подчерта Миков. Той изрази надежда от промененото отношение на ПГ на ГЕРБ към работата на 42 НС чрез участието им в парламентарните заседания и в комисиите. Ще започнем есента с динамична законодателна програма - поне 12 са законопроектите, които парламентът ще подготви през август и ще внесе през септември т.г., каза той.

В деня на траур нека си припомним имената на загиналите миньори в мина "Ораново", заяви в началото на брифинга Миков, както и на починалия миньор, вследствие на голямото напрежение, каза той и спомена техните имена. Живеем в действителност, която принуждава хората да работят в условия, които са далеч от европейските, допълни той.

Безпрецедентна обстановка на натиск, на обществени очаквания, настроения и емоции и въпреки това 42-то НС успя да приеме редица закони, свързани пряко с живота на обикновения човек, даде най-обща оценка в началото на изказването си Миков. Част от тях, обещани още през февруари - измененията в закона за енергетиката, които като резултат доведоха до намаляване цената на тока, продължи председателят на НС. Сесията бе белязана и с други законодателни промени в социалната сфера - увеличението на помощи за отглеждане на дете, изменения на закона за корпоративното подоходно облагане, свързани с младежката безработица и др.

Имаше засилен парламентарен контрол - надявам се министрите да бъдат все така отзивчиви към очакванията на обществото. Зададените въпроси към правителството на Орешарски са 174, а питанията са 39, отчете Миков.

Какво не успяхме да свършим? Не успяхме да разгледаме докладите на различните органи, в които НС има свои квоти - на съдебната власт, на КЗК, на ДКЕВР и др. Това ще бъде един от важните приоритети на есенната сесия.

Необходимо е да се възстанови Съветът по законодателство, стажантската програма към парламента за набиране на кадри и изграждането на звено, което да върши мониторинга върху ефекта от приеманото законодателство, каза Миков.

Източник: БТА, БНР


Още по темата: общо новини по темата: 346
28.06.2014 »
14.06.2014 »
14.06.2014 »
06.06.2014 »
28.05.2014 »
27.05.2014 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
С последната глупост на г-н Йовчев /да закрие СОД/ вие от тройката си подписахте напускателното. Прави са хората , вие за нищо не ставате. Гола вода сте.
+5
 
 
Може, може! "Какво не успяхме да свършим? ..." Как ще успеете, като гонехте "далеч по-важни" неща преди ваканцията. Гнусни наглеци. Господ гледа всички мръсни, предателски игри. Ще има съд за тях.
+4
 
 
Миковче , дупе да ви е яко. Няма мърдане. Мръднеш маймун стаиш.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: