Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Милен Любенов: Дори да има редовно правителство, при тази ниска избирателна активност, то ще бъде с ниска легитимност
Автор: Ива Дойчинова 21:18 / 09.06.2024Коментари (0)1093
©
Политическата криза в страната ще продължи. Дори да има редовно правителство, при тази ниска избирателна активност, то ще бъде с много ниска легитимност. Това каза политологът Милен Любенов в изборното студио на Радио "Фокус".

Той отбеляза, че ниската избирателна активност е била очаквана, но данните от екзитполовете към 19.00 часа показват много по-ниска активност от предварителните очаквания. Основната причина за това е разочарованието на българските избиратели от политическите партии. "Българските граждани се надяваха, че някакви нови политически сили могат да донесат истинска промяна на модела на управление, на който бяхме свидетели през последните години. Тези политици, които обещаваха промяна, се обединиха с партиите от т.нар. "статукво" и резултата го виждаме днес в разочарованието на голяма част от българските избиратели, които търсят някакви алтернативи и ги насочват към по-малки партии, които са на път дори да преодолеят избирателната бариера", обясни Любенов.

Всички политически партии ще регистрират резултати, които са доста по-ниски от тези на последните парламентарни избори. "Те сами трябва да си направят изводите какви са причините за това. Съмнявам се, че лидерите на тези формации могат да разчетат знаците и сигналите. Това те доказаха през последните няколко години. Ако те не могат да ги разчетат, ще последва още от същото и на следващите предсрочни избори ще стигнем до коренна трансформация на партийната система. Това ще го видим още тази вечер с вота за някои екзотични формации. Ако има следващи избори, ще видим ръст на други партии, които ще бъдат в една авторитарно-популистка посока", прогнозира политологът.

Според него няма шансове партиите от бившата сглобка да влязат в конструктивен диалог за формиране на правителство. Все пак редовен кабинет ще бъде формиран, но в него няма да участват партиите от предходното редовно управление. Това правителство ще бъде с ниска легитимност заради изключително ниската избирателна активност, отбеляза Любенов. "Първата и втората политическа сила на тези избори ще направят коалиция с по-малък трети играч", поясни политологът.

Гласовете от чужбина според него ще наклонят везните в полза на една от политическите сили, която в момента се бори за второто място.

Милен Любенов отбеляза, че по време на предизборната кампания не се е състоял истински дебат за европейските политики и бъдещето на Европейския съюз. "В момента Европейският съюз се намира пред едни много ключови избори, които трябва да направи през следващите месеци с оглед облика му през следващите пет години. България като че ли остана в периферията на този разговор", коментира Любенов.

Местата в Европейския парламент според него ще бъдат разпределени в следното съотношение: 6:3:3:2.

Още по темата: общо новини по темата: 895
28.06.2024 »
26.06.2024 »
23.06.2024 »
22.06.2024 »
20.06.2024 »
20.06.2024 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Местни избори 2023 г.
Лято 2024
Избор на нов български патриарх
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: