Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министрите решиха да строят затвор
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:20 / 09.09.2010Коментари (0)246
©
Следващата година ще започне строеж на нов затвор в столицата. Това записаха министрите вчера в Програма за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Сегашният Софийски затвор е строен между 1905 и 1911 г. и не отговаря на евронормите за минимум 4 кв. м жилищна площ за пандизчия. Българските затворници се ширят средно на 2 кв. м, отчете вчера правителството.Правителствената пресслужба информира, че скоро ще бъдат финализирани преговорите със Столичната община за терен.

Според главният архитект на София Петър Диков подходящ терен, който вече е обсъден с държавата, имало на запад от града - край Костинброд. Ставало дума за около 500 дка общински земи, които столичното кметство било готово да предостави безвъзмездно на правителството за изграждането на затвор.

"Безвъзмездно ще е, защото държавата даде немалко пари на София за проекти", поясни Диков. Мястото било отредено в Общия устройствен план на града за подобен проект.

Съгласно европейските изисквания към местата за лишаване от свобода вероятно същинската сграда на затвора щяла да заема около 40-50 дка от терена. От Министерството на правосъдието поискали да се изградят и съпътстващи постройки, и земеделско стопанство. Какво точно щяло да се построи на мястото обаче зависело от техническото задание, което ще изготви държавата.

Нови затвори трябва да бъдат построени в поне още два района на страната. Без пандизи в момента били Родопите (областите Хасково, Смолян и Кърджали), както и голяма част от Северна България (Русе, Разград, Силистра, Шумен и Велико Търново), отчита правителствената програма за подобряване на пандизчийския бит.

Министрите отчели, че сме единствената държава в Европейския съюз, която не е построила нито един затвор за последния половин век. Най-новият ни пандиз бил женският в Сливен, вдигнат през 1962 г. На второ място се нарежда поправителното общежитие за младежи в Бойчиновци, което е строено през 1956 г. Предишните две правителства имаха идеи да разрешат и частни затвори.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: