Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Цоков награди учители за прилагането на новаторски техники в обучението и креативността  
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:46 / 29.08.2024Коментари (0)1018
© МОН
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков награди учители новатори в прилагане на технологиите, изкуствения интелект и иновативни практики в детски градини училища. Това стана по време на заключителния семинар на тема: "Развитие на критичното мислене на децата и учениците в информационното общество - електронните устройства, медиите и фалшивите новини“, организиран от Синдиката на българските учители (СБУ), съобщи МОН. 

"Вътрешната професионална и личностна мотивация и постоянният стремеж да бъдем по-добри, да сме до децата и учениците - всичко това е най-общо мисията на учителя“, каза министър Цоков. Той посочи, че темата на конкурса тази година е актуална и визионерска, защото критичното мислене в контекста на навлизането на изкуствения интелект и дигиталните технологии през следващите години ще трансформират българското образование. По думите му подходът на такива учители визионери през годините много пъти се е превръщал в национални политики в българската образователна система.

"В контекста на бума на технологиите социално емоционалното развитие и уменията за творческо мислене ще бъдат изключително важни", каза още проф. Цоков. Министърът посочи, че редица изследвания показват, че с навлизането на изкуствения интелект и технологиите ще се увеличава и нуждата от обучение към критично мислене, към задаването на точните въпроси, за да се намери вярното решение.

Той поздрави организаторите на конференцията, че поставят тема, която ще е водеща в процеса на трансформиране на образователната система и че създават мрежи от съмишленици във формирането на новости в образователната система.

Проф. Цоков връчи плакет на МОН д-р Янка Такева и отличи част от учителите иноватори.

Специалната награда на МОН по време на конкурса получиха Илия Михайлов и Светлана Еленкина от СУ "Георги Брегов“ в Пазарджик. Двамата заедно със свои ученици и с помощта на журналисти от национални медии са създатели на първия училищен подкаст в Пазарджик "Ради Чиксалън“, който се слуша и извън училището.

В раздел "Добри практики“ за работа в подготвителна група бяха отличени директорът на ДГ № 175 "Слънчеви лъчи“ в София Виолета Гълъбова и учителите Моника Методиева и Фроса Галовска.  Те имат интересен проект "Логоритмика“, с който подготвят децата да различават на своето равнище истинско от неистинско.

В категорията "Извънкласни дейности – І – ХІІ клас“ за добри практики беше наградена Стефка Николаева от СУ "Николай Катранов“ в Свищов, която представи "Електронните устройства в детския свят“. Тя разказа как повишава информационната култура и критичното мислене на своите ученици с помощта на образователни платформи и "Дигиталната раница“ на МОН.

За "Добри практики“ при извънучилищни дейности беше отличена Стамена Христова от Варна чрез проекта ѝ "Интерактивен куклен театър“. Той се реализира от сдружение "Образовай и вдъхновявай“ съвместно с Център за детско развитие "Усмивки“ и интеграционно образователен център "Интегрико“ във Варна. Педагозите прилагат иновативни практики, разработват образователни материали, съобразени с детските потребности и базирани на ефективни игрови подходи.

За научно есе на тема "Изкуственият интелект в образованието – възможности и предизвикателства пред учителя“ бе връчена грамота на Жени Лозева, учител в НУ "Алеко Константинов“ в Харманли.

Отделно СБУ и партньорите на конкурса отличиха с множество награди участвалите учители от детски градини и училища от цялата страна за техните представени практики чрез презентации и видеа на ученици, включени в различни занимания, които им помагат да изграждат критично мислене и информационна култура. Изкуството се оказа ключов инструмент за формиране на вкус към красивото и стойностното в работата на учителите. По време на дискусиите неизменно присъстваше и темата за използването на изкуствения интелект с образователна цел.

На церемонията по награждаване присъства и началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска, както и университетски преподаватели, ангажирани с квалификацията на учителите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: