Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Димитров: МОСВ работи за превръщането на България в глобален център на науките за климата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:07 / 27.07.2024Коментари (0)1099
©
Основната цел на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е да превърне България в център на науките за климата в глобален план, а политиките ни да се основават на науката. Това заяви министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес при откриването на 61-ата пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата в София.

От 27 юли до 2 август близо 500 делегати от 150 държави членки на панела ще обсъдят важни въпроси, свързани с изготвянето на докладите на организацията през Седмия цикъл на оценка, който започна през юли миналата година с избора на нов председател и нови членове на Бюрото на IPCC.

"Домакинството на България за провеждането на сесията на IPCC утвърждава ролята ни като активен участник в световната климатична дипломация. Свидетели сме на все по-чести екстремни климатични явления – наскоро страната беше обхваната от пожари заради високите температури. Това ни дава само обща представа какво ни очаква в бъдеще и какви мерки можем да вземем. За да оценим ефекта от тези промени, ни трябват точни и подробни научни изследвания, които показват какво да очакваме в глобален аспект и какви мерки можем да предприемем, за да смекчим това влияние“, каза министър Петър Димитров.

Председателят на IPCC Джим Скиа благодари на правителството и Столичната община за възможността България да бъде домакин на среща, на която предстои да се вземат важни решения като това за "специалния доклад за климатичните промени в градовете“. Той подчерта, че домакинството на София ще фокусира вниманието на делегатите върху климатичните промени в Източна Европа – тема, която досега не е била в дневния ред на сесията. "Искаме да ангажираме българската научна общност в дейностите на нашата международна организация и не на последно място – да повишим нивото на обществена информираност в България за климатичните промени“, подчерта Джим Скиа. "Значението на нашата работа през следващите дни заслужава пълното внимание и ангажираност на делегатите“, каза Скиа. И напомни на участниците в сесията тяхната роля по време на дебатите в търсене на консенсус и намиране на решения, което е възможно само в дух на взаимно уважение.

Към делегатите, представляващи правителствата на страните членки на Панела и организациите наблюдатели, приветствия отправиха и президентът на Световната метеорологична организация (СМО) Абдула Ал Мандус, кметът на Столична община Васил Терзиев и заместник-министърът на външните работи Невяна Митева.

"Една от най-амбициозните ни цели е София да се превърне във въглеродно неутрален град до 2030 г. За да постигнем тази цел, е важно да имаме добро сътрудничество, иновации и дълбоко разбиране и ангажираност в полза на околната среда. Горд съм да мога да кажа, че София вече прави значителни стъпки в тази посока“, каза на свой ред кметът на Столичната община Васил Терзиев. "Климатичната криза е не само тежко предизвикателство, пред което сме изправени, но и усилва всички останали икономически и социални проблеми. Ролята на междуправителствената експертна група по климатичните промени е да осигурява научна информация, която правителствата на всички нива могат да използват за разработване на политика в областта на климата“, заяви зам.-министърът на външните работи Невяна Митева.

Специални видеопослания към делегатите отправиха заместник-изпълнителният директор на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) Елизабет Мрема и Юсеф Насеф, директор на сектор Адаптация към Секретариата за изменение на климата на ООН (UNFCCC).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: